Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

na ciasto

marchewka 1-2 sztuki
orzechy włoskie 100 g
ananas 1/2 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
cynamon 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
olej 1/3 szklanki
jajko 2 sztuki

na krem

Serek philadelphia 250 g
cukier puder 3/4 szklanki
masło 100 g

Porada

Ciasto można udekorować orzechami i cynamonem jak ja.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe

Kroki postępowania

1
1. Orzechy grubo siekamy.Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Ananasa odsączamy i również siekamy.
Krok 1 - Ciasto marchewkowe foto
2
2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy przyprawy, cukier i proszek do pieczenia.
Krok 2 - Ciasto marchewkowe foto
3
3. Jajka dezynfekujemy, wbijamy do miski i roztrzepujemy.
Krok 3 - Ciasto marchewkowe foto
4
4. Do jajek dodajemy wszystkie składniki i mieszamy.
Krok 4 - Ciasto marchewkowe foto
5
5. Dokładnie wymieszane ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Krok 5 - Ciasto marchewkowe foto
6
6. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół.
Serek wraz z masłem i cukrem pudrem miksujemy, a następnie połową kremu przekładamy ciasto, a resztę wykładamy na wierzch.
Krok 6 - Ciasto marchewkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak