Ciasto marchewkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    4 szt
  • cukier

    20 dag
  • mąka pszenna

    65 dag
  • olej

    250 ml
  • marchewka

    3 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    2 łyżeczki

Masa cukrowa

  • budyń waniliowy

    20 g
  • margaryna

    PALMA 125 g
  • woda

    0,5 szklanki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • cukier puder

    60 dag
  • aromat pomarańczowy

  • barwnik spożywczy do ciast

    pomarańczowy
  • barwnik spożywczy do ciast

    zielony
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto marchewkowe foto
Ciasto:
Jajka ubijamy na puszysta masę z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do jajek. Wlewamy olej. Cały czas miksując dosypujemy cynamon, sodę i gałkę muszkatołową.
Krok 2 - Ciasto marchewkowe foto
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Krok 3 - Ciasto marchewkowe foto
Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Krok 4 - Ciasto marchewkowe foto
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180*C przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy.
Krok 5 - Ciasto marchewkowe foto
Krem budyniowy:
W 100 ml mleka rozrabiamy budyń oraz mąkę pszenną. Pozostałą część wlewamy do garnka i gotujemy z cukrem. Gdy mleko wrze dolewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Studzimy. Mikserem ucieramy margarynę, stopniowo dodajemy po jednej łyżce budyniu. Pod koniec dodajemy kakao. Miksujemy tak długo aż powstanie puszysty krem.

Ważne! Margaryna musi mieć temperaturę pokojową dlatego dobrze jest wcześniej wyjąć je z lodówki.

Ścinamy górę ciasta, wycinamy kształt marchewki i kroimy ciasto na trzy płaty. Przekładamy kremem budyniowym.
Krok 6 - Ciasto marchewkowe foto
Lukier plastyczny do obłożenia:
W garnku rozpuszczamy margarynę z wodą. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Musi powstać gładka masa. Studzimy, przekładamy na stolnicę i stopniowo dosypujemy cukier puder i kilka kropel aromatu. Zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Masę zabarwiłam w większości zabarwiłam na pomarańczowy kolor, odrobinę zabarwiłam na zielono.

Do ciasta wykorzystałam 1/2 lukru, resztę zamroziłam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
slodkieniebo 15.10.2015 11:09
Przepiękne ciasto :)
Megi 10.09.2015 07:13
super pomysł na ciasto z obłożonym lukrem plastycznem-rewelacja
Monika-twin 18.11.2014 22:39
Marchewkowy wyglad-super.
Barbara13 18.11.2014 22:28
pyszne ciacho i fajnie udekorowane :)
Stenka 18.11.2014 18:34
kształt powala
Lucan 18.11.2014 18:09
fajne wykonanie:)
turkus3 18.11.2014 18:00
bombowa marchewka - super pomysł na przyozdobienie ciasta !!!
caralajna 18.11.2014 16:24
bardzo fajnie wygląda
pajbek 18.11.2014 16:23
Bardzo fajny pomysł, efekt super i zapewne bardzo smakowite :-)
Konczi 18.11.2014 15:34
Ależ świetnie wygląda! Rewelacyjnie wręcz !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat