Ciasto marchewkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1 szklanka
  • mąka

    3 szklanki
  • olej

    1 szklanka
  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • jaja

    4 sztuki
  • marchew

    3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • cynamon

    2 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • sok cytrynowy

    2 łyżki
  • cukier puder

    2 szklanki
  • soda oczyszczona

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno. W większym naczyniu dokładnie wymieszać pozostałe składniki. Na samym końcu dodać białka i delikatnie wymieszać. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).

Polewa – lukier królewski:

2 duże białka (60g)
2 łyżeczki soku z cytryny
3 szklanki przesianego cukru pudru (330g)

W misce ubić białko razem z sokiem z cytryny. Dodawać po trochu przesiany puder. Ubijać do czasu aż lukier zrobi się gładki i nie będzie wyczuwalny cukier puder.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
andrzej10 08.10.2012 20:22
warto wypróbować
iziona 04.10.2012 08:53
Wygląda bosko :)
Katarzyna47 03.10.2012 19:39
Jadłam podobne i polecam.
Cukiereczek13 03.10.2012 18:02
nigdy nie jadłam :) ciekawa jestem strasznie ich smaku ;)
1j1o1l1a1 03.10.2012 17:25
mi marchewkowe ciasta nie smakuja, chociaż marchewke ogólnie bardzo lubię
Mati3 03.10.2012 16:31
pyszne na pewno:)
sara1 03.10.2012 16:24
efektownie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat