Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
mąka 3 szklanki
olej 1 szklanka
rodzynki 1/2 szklanki
jaja 4 sztuki
starta marchewka 3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cynamon 2 łyżeczki
sól do smaku
sok z cytryny 2 łyżki
cukier puder 2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Polewa

białka jaj 2 sztuki
sok z cytryny 2 łyżeczki
cukier puder 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe

Białka ubić na sztywno. W większym naczyniu dokładnie wymieszać pozostałe składniki. Na samym końcu dodać białka i delikatnie wymieszać. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).

Polewa – lukier królewski:

2 duże białka (60g)
2 łyżeczki soku z cytryny
3 szklanki przesianego cukru pudru (330g)

W misce ubić białko razem z sokiem z cytryny. Dodawać po trochu przesiany puder. Ubijać do czasu aż lukier zrobi się gładki i nie będzie wyczuwalny cukier puder.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andrzej10 08.10.2012 20:22
warto wypróbować
iziona 04.10.2012 08:53
Wygląda bosko :)
Katarzyna47 03.10.2012 19:39
Jadłam podobne i polecam.
Cukiereczek13 03.10.2012 18:02
nigdy nie jadłam :) ciekawa jestem strasznie ich smaku ;)
1j1o1l1a1 03.10.2012 17:25
mi marchewkowe ciasta nie smakuja, chociaż marchewke ogólnie bardzo lubię
Mati3 03.10.2012 16:31
pyszne na pewno:)
sara1 03.10.2012 16:24
efektownie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak