Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 5 sztuk
mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1/3 szklanki
olej 3/4 - 1 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
jajko 4 sztuki
orzechy laskowe 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe

Kroki postępowania

1
Marchew ścieramy na drobnych oczkach. Mąkę, olej, proszek do pieczenia i jajka miksujemy. Gdy masa będzie jednolita dodajmy marchew, cukier, szczyptę soli i zmiksowane orzechy (opcjonalnie, można dodać również bakalie). Miksujemy wszystko ze sobą. Masa na początku może mieć bardzo zwartą formę, ale po dłuższym miksowaniu stanie się bardziej płynna, taka jak na zdjęciu :)
Krok 1 - Ciasto marchewkowe foto
2
Masę wykładamy do formy podłużnej i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 1 godzinę.
Krok 2 - Ciasto marchewkowe foto
3
Tak to wygląda po upieczeniu.
Krok 3 - Ciasto marchewkowe foto
3
Tak to wygląda po upieczeniu.
Krok 4 - Ciasto marchewkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 17.09.2013 23:51
Jeszcze nie jadłam takiego
Bernadeta1 24.01.2013 00:29
robię takie, bardzo smaczne
janek64 03.10.2012 12:09
Bardzo lubię ciasto marchewkowe a ten przepis jest super :)
Jodaj 19.09.2012 10:33
extra :)
gusia1000 21.08.2012 00:14
Tylko takie robić, a potem jeść.
elficzna 19.08.2012 12:01
uwielbiam !
melonik 11.08.2012 07:44
fajne
IlonaAlbertos 10.08.2012 10:28
Apetyczne ciasto.
stokrotka 10.08.2012 07:40
pyszności
Konczi 10.08.2012 06:10
ja dodaję kakao ... jest pyszne :)
Cukiereczek13 10.08.2012 04:08
nigdy nie jadlam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak