Ciasto marchewkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • olej

    3/4 szklanki
  • marchew

    400 gram, drobno startej
  • płatki migdałowe

    50 gram
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.

W misce ubijamy jaja z cukrem i olejem, aż masa będzie gładka i trochę zgęstnieje. Dodajemy startą marchewkę. Mieszamy.

Dodajemy mąkę, cynamon, sól, sodę i gałkę muszkatałową. Dokładnie mieszamy. Dodajemy płatki migdałowe i jeszcze raz wszystko mieszamy.

Ciasto powinno mieć gładką, dość gęstą konsystencję. Jeśli marchewka jest soczysta i ciasto będzie zbyt luźne to dodajemy trochę mąki.

Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem tortownicy (ok. 23cm). Pieczemy przez ok. godzinę (do suchego patyczka.

Po wystudzeniu można polać ciasto lukrem cytrynowym, albo posmarować kremem z cukru pudru, kremowego serka i masła.

Ale bez dodatków też jest pyszne :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 19.06.2012 13:20
Świetne masz te ciacha ! Uwielbiam takie :)
kate.500 15.06.2012 00:00
boskie...
Ankha 12.06.2012 17:47
Muszę kiedyś takie zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat