Ciasto marchewkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    200 g
  • marchewki startej na drobno

    300 g
  • cukier

    125 g
  • jajka

    4 szt
  • mąka

    350 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę osączyć na sicie. Jeśli jest bardzo soczysta lekko odcisnąć nadmiar soku.
Margarynę rozpuść w rondelku i przestudź. Jajka z cukrem utrzeć za pomocą miksera na puch. Wsypać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, sodą, solą,cynamonem. Wszystko połączyć. Ciągle mieszając dodać startą marchewkę i resztę mąki.Na koniec wlać ostudzoną margarynę i delikatnie wymieszać łyżką.Blaszkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy i piec około 45 minut w 180st.C. Po upieczeniu zimne ciasto posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 30.01.2013 19:31
pyszne ciasto
MAR3STA 30.01.2013 19:31
pyszne ciasto
Andysz 14.06.2012 20:41
rewelacja;)
ZEWA 14.02.2012 19:14
ja dodaję jeszcze kakao

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat