Ciasto marchewkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    2/3 szklanki
  • mąka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • cynamon

    2 łyżeczki
  • olej

    2/3 szklanki
  • marchewka

    1/2 kg
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto marchewkowe foto
Jajka, za pomocą miksera, ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Krok 2 - Ciasto marchewkowe foto
Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem, sodą, solą i cynamonem oraz olej. Całość mieszamy dokładnie mikserem.
Krok 3 - Ciasto marchewkowe foto
Dodajemy marchewkę (obraną, umytą i startą na drobnej, jarzynowej tarce).
Krok 4 - Ciasto marchewkowe foto
Powstałą masę mieszamy łyżką i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Krok 5 - Ciasto marchewkowe foto
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.
Krok 6 - Ciasto marchewkowe foto
Po upieczeniu, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
andzia123 27.05.2012 07:31
super
rjustysia 24.11.2011 12:58
Co za kolor!:)
Agnieszka_B 20.10.2011 20:38
Uwielbiam ciasto marchewkowe!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat