Ciasto marchewkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • proszek do pieczenie

    1 opakowanie
  • marchew

    1 kg
  • cukier

    1/2 kg
  • cukier puder

  • woda

  • miód

    1 łyżka
  • jajka

    5 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew umyć i obrać. Następnie zetrzeć na tarce o oczkach jak do surówki. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Jajka rozmemłać z cukrem. Dodać miód, wymieszać, przelać do mąki. Dodać marchew. Wszystko dokładnie połączyć. Ciasto przełożyć na wyłożoną pergaminem dużą tortownicę. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. Godzinę. Sprawdzać wykałaczką, czy ciasto się nie klei. Jeżeli nie, to wyłączyć i przestudzić. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Z cukru pudru i wody przygotować jasny lukier, którym polewać niedbale ciasto. Z cukru pudru i odrobiny soku z marchwi, również przygotować lukier i polewać ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewelina/bunia 02.06.2012 17:03
pycha
matriasik 26.05.2012 23:28
Piękne i jakie apetyczne
Kate131 09.01.2012 08:05
ale ładnie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat