Ciasto marchewkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    3 sztuki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • olej roślinny

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajka

    3
  • cynamon

    2 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • orzechy włoskie

    1/2 szklanki
  • soda oczyszczona

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ubić z cukrem i dodać olej. Do jajek dodać mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia , sodę oczyszczoną i delikatnie wymieszać. Marchewkę zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Orzechy oraz rodzynki sparzyć wrzątkiem i dodać do startej marchewki i wymieszać. Do ciasta dodać marchewkę z orzechami i rodzynkami delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na małą blaszkę lub keksówkę wysmarowaną tłuszczem, piec około godziny w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aisza1 21.12.2012 09:42
pycha
Aneta25 04.09.2012 20:12
ciasto jest pyszne :)
Katarzyna/kate1980 01.04.2012 21:08
wspaniałe
edyta44 08.11.2011 18:20
pycha
IlonaAlbertos 26.08.2011 20:54
Bardzo lubię to ciasto, właśnie przymierzam się do upieczenia.
dianix 24.08.2011 20:52
ostatnio taki przepis przyniosla moja mama.
Sarenka 20.07.2011 17:00
Nie robilam i nie próbowalam marchewkowego ciacha, ale od dawna mnie intryguje (:
bami 14.07.2011 11:01
Ciasto marchewkowe jadłam na pewno raz (może dwa), sama nigdy jeszcze nie robiłam, ale pamiętam, że mi smakowało :D
pacpaw 10.07.2011 22:00
to jest Was dwie :o)
misia53 10.07.2011 18:10
a wcale nie jedyna....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat