Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto mandarynkowe z kremem rozmarynowym nasączone rumem i syropem z czarnego bzu

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mandarynki 3 szklanki
jajko 3 sztuki
cukier ¾ szklanki+2 łyżki
mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
olej rzepakowy 1/4 szklanki
mak 3 łyżki
olejek pomarańczowy 1/2 łyżeczki
serek waniliowy 70 g
śmietana 30% 300 ml
świeży rozmaryn 3 gałązki
biały rum 5 łyżeczek
syrop z czarnego bzu 5 łyżeczek
kakao do posypania
motylki cukrowe kilka sztuk
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto mandarynkowe z kremem rozmarynowym nasączone rumem i syropem z czarnego bzu

Ciasto:
Z wyszorowanych mandarynek ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mąkę, jajka, proszek do pieczenia, cukier, masło, olejek pomarańczowy, mak, sok i 2 łyżki skórki otartej z mandarynek. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto wylewamy na formę o średnicy ok. 20 cm. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 175 stopni do tzw. suchego patyczka, ok. 50 minut. Po wystygnięciu ciasto wyciągamy z formy i nasączamy rumem i syropem z czarnego bzu.

Krem:
Śmietanę 30% gotujemy wraz z cukrem i świeżym rozmarynem przez około 10 minut. Następnie rozmaryn wyjmujemy, a śmietanę studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody. Zimną śmietanę ubijamy za pomocą miksera. Gdy konsystencja będzie dość puszysta (nie będzie ona sztywna), zmniejszamy obroty do średnich i dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dalej miksując. Po chwili dodajemy serek waniliowy i zmniejszamy na najmniejsze obroty.

Masę wkładamy na 15 minut do lodówki, po czym wyjmujemy i nakładamy na upieczone, wystudzone ciasto. Całość posypujemy obficie kakao, przyozdabiamy cukrowymi motylkami i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny do całkowitego stężenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 12.03.2014 09:37
ciekawy smak
adelajda 31.12.2013 19:18
został kawałeczek bo chętnie spróbuję
Granita 01.12.2013 00:19
bardzo intrygujący przepis
Christopher 11.11.2013 23:57
Feeria smaków i zapachów olbrzymia ,można się zagubić.
Beata999 11.11.2013 20:00
Intrygujący dodatek rozmarynu.
malaczarna23 11.11.2013 14:40
wygląda mega pysznie
Lis 11.11.2013 13:11
Zapowiada się przepysznie:)
msmors 11.11.2013 12:55
pyszne ciasto
Alex_M 11.11.2013 12:22
robiłam ciasto z tymiankiem więc i z rozmarynem musi być pyszne :)
Aleksandra/Olcia 11.11.2013 12:01
ale połączenie,mniam
Jusiaa 11.11.2013 11:42
Ciasta z rozmarynem jeszcze nie próbowałam, ciekawe :)
Renataj 11.11.2013 11:09
Zaskakujące połączenie smaków.
IwonaDD 11.11.2013 10:52
wspaniałe połączenie smaków, jestem pod mega wrażeniem!
everay 11.11.2013 10:52
ciekawy przepis:)
Paolcia 11.11.2013 10:42
mmmm pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak