Ciasto mandarynkowe z kremem rozmarynowym nasączone rumem i syropem z czarnego bzu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mandarynki

    3 szklanki
  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    ¾ szklanki+2 łyżki
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    1/4 szklanki
  • mak

    3 łyżki
  • olejek pomarańczowy

    1/2 łyżeczki
  • serek waniliowy

    70 g
  • śmietana 30%

    300 ml
  • świeży rozmaryn

    3 gałązki
  • biały rum

    5 łyżeczek
  • syrop z czarnego bzu

    5 łyżeczek
  • kakao do posypania

  • motylki cukrowe

    kilka sztuk
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Z wyszorowanych mandarynek ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mąkę, jajka, proszek do pieczenia, cukier, masło, olejek pomarańczowy, mak, sok i 2 łyżki skórki otartej z mandarynek. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto wylewamy na formę o średnicy ok. 20 cm. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 175 stopni do tzw. suchego patyczka, ok. 50 minut. Po wystygnięciu ciasto wyciągamy z formy i nasączamy rumem i syropem z czarnego bzu.

Krem:
Śmietanę 30% gotujemy wraz z cukrem i świeżym rozmarynem przez około 10 minut. Następnie rozmaryn wyjmujemy, a śmietanę studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody. Zimną śmietanę ubijamy za pomocą miksera. Gdy konsystencja będzie dość puszysta (nie będzie ona sztywna), zmniejszamy obroty do średnich i dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dalej miksując. Po chwili dodajemy serek waniliowy i zmniejszamy na najmniejsze obroty.

Masę wkładamy na 15 minut do lodówki, po czym wyjmujemy i nakładamy na upieczone, wystudzone ciasto. Całość posypujemy obficie kakao, przyozdabiamy cukrowymi motylkami i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny do całkowitego stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 12.03.2014 09:37
ciekawy smak
adelajda 31.12.2013 19:18
został kawałeczek bo chętnie spróbuję
Granita 01.12.2013 00:19
bardzo intrygujący przepis
Christopher 11.11.2013 23:57
Feeria smaków i zapachów olbrzymia ,można się zagubić.
Beata999 11.11.2013 20:00
Intrygujący dodatek rozmarynu.
malaczarna23 11.11.2013 14:40
wygląda mega pysznie
Lis 11.11.2013 13:11
Zapowiada się przepysznie:)
msmors 11.11.2013 12:55
pyszne ciasto
Alex_M 11.11.2013 12:22
robiłam ciasto z tymiankiem więc i z rozmarynem musi być pyszne :)
Aleksandra/Olcia 11.11.2013 12:01
ale połączenie,mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat