Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto malinowy pocałunek.
4 jajka
150 g cukru pudru
45 g kakao
Wszystkie składniki, których używamy powinny być w temperaturze pokojowej.
Mikserem utrzeć żółtka z cukrem pudrem na jasną i gęstą masę tzw kogel mogel. Dodać przesiane kakao, zmiksować. Masa po dodaniu kakao będzie bardzo gęsta.
W osobnym naczyniu ubić białka, na sztywną pianę. Dodawać pianę do masy kakaowej. Bardzo delikatnie mieszając najlepiej szpatułką, łyżka po łyżce. Powstanie nam puszysta, kakaowa masa.
Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut. Natychmiast wyjąć z piekarnika. Ciasto urośnie, po przestudzeniu lekko opadnie. Pozostawić je zapięte w tortownicy.
Do przygotowania musu truskawkowego potrzebujemy:
400g truskawek (świeżych lub mrożonych)
1/3 szklanki cukru lub więcej do smaku
sok z połowy cytryny lub więcej zależy od upodobań
3 łyżki żelatyny w proszku
400 ml śmietany 30%zimnej.
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i odstawić.
W garnku umieścić truskawki, cukier, sok z cytryny. Podgrzać, wymieszać, zagotować. Zmiksować blenderem na puree. Zdjąć z palnika. Do gorącego sosu dodać żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła. Wystudzić do temperatury pokojowej.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do sosu truskawkowego, delikatnie wymieszać.
Masę truskawkową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Schłodzić w lodówce.
Ponadto:
100 ml śmietany kremówki, 30%, schłodzonej
1 łyżeczka cukru waniliowego
maliny, do dekoracji
Śmietanę ubić mikserem, pod koniec dodając cukier waniliowy. Udekorować ciasto wedle uznania. Na wierzchu układać maliny.
Smacznego!