Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto "Malinowy Ogród"

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Fenomenalne ciasto z malinami! Biszkopt w smaku przypomina wilgotnego murzynka. Przełożony masą z prażonym słonecznikiem, kajmakiem i mleczną czekoladą jest obłędny. Masa śmietankowa z malinami jest puszysta i delikatna jak chmurka. Ciasto, które jest warte uwagi, ponieważ w smaku jest obłędne!

Składniki:

Na biszkopt:

woda 0.5 szklanki
olej 0.75 szklanki
cukier 1.75 szklanki
kakao 3 łyżki
jajko 5 sztuk
mąka pszenna 1.5 szklanki
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
esencja waniliowa 1 łyżka

Na masę słonecznikową:

słonecznik ziarna 100 gramów
masa kajmakowa 400 gramów
czekolada mleczna 100 gramów

Na masę śmietankową:

śmietana kremowa 36% 500 mililitrów
śmietan fix 2 opakowania
cukier puder 2 łyżki
galaretki malinowe 2 opakowania
maliny świeże 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Malinowy Ogród"

Biszkopt:
Do garnka wlewamy olej, wodę, kakao i ¾ szklanki cukru. Zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z wystudzoną masą kakaową i esencją waniliową. Dosypujemy przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Ponownie miksujemy na wolnych obrotach. Masa musi być gładka i jednolita. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Do białek przelewamy bardzo powoli masę kakaową. Całość mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) foremki o wymiarach 24x29 cm.

Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku (z termoobiegiem) przez 50 minut. Każdy piekarnik jest inny i ciasto najlepiej sprawdzać patyczkiem. Jeżeli się do niego nie klei to znak, że jest gotowe. Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na dwa placki.

Masa słonecznikowa:
Słonecznik prażymy na suchej patelni przez kilka minut. Musimy pilnować, aby się nie przypalił. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą łączymy z masą kajmakową i prażonym słonecznikiem.

Masa śmietanowa:
Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklanki wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixów. Do ubitej śmietany wlewamy ¾ ilości galaretki. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Na końcu wsypujemy maliny i mieszamy łyżką. Masę wstawiamy na chwilę do lodówki aby minimalnie zgęstniała. Resztę galaretki zostawiamy na wierzch ciasta.

Złożenie ciasta:
W foremce układamy jeden biszkopt. Na nim dokładnie rozsmarowujemy masę słonecznikową. Następnie układamy kolejny biszkopt. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie wylewamy delikatnie stężałą masę śmietankową z malinami, wygładzamy. Na wierzchu wylewamy resztę galaretki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak