Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto malinowo- budyniowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 3,5 szkl
cukier szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 250 g
żółtko jajek 5 szt

Piana

białko 5 szt
budyń śmietankowy 2 szt
olej 1/2 szkl
cukier puder szkl
maliny świeże 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto malinowo- budyniowe

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka i posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta rozkładamy na blaszce wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej o wymiarach 36x24. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C. Drugą część ciasta wkładamy do zamrażalnika.Białka ubijamy na sztywną pianę pojedyńczo dodajemy cukier, budynie i olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na podpieczone ciasto wykładamy pianę i wyrównujemy powierzchnię.
Krok 1 - Ciasto malinowo- budyniowe foto
2
Na pianę wykładamy maliny lekko wciskając je od środka.
Krok 2 - Ciasto malinowo- budyniowe foto
3
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 3 - Ciasto malinowo- budyniowe foto
4
Pieczemy 30 minut w temperaturze 170C. Ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Ciasto malinowo- budyniowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 30.08.2015 09:10
fajne ciacho
IZABELA29 30.08.2015 09:09
apetyczne
dom-agi 30.08.2015 08:45
Uwielbiam!!
patryska76 29.08.2015 23:55
pyszne! :)
norweska20 29.08.2015 23:41
CHĘTNIE BYM ZJADŁA

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak