Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto malinowo bezowe

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto;

jajko 1 szt
margaryna 1/2 kostki
mąka tortowa 300 g
miód prawdziwy 1 łyżka
cukier 1/2 szkl
cukier waniliowy 1 opakowanie
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka/płaska

beza;

białko 4 szt
cukier 200 g

malinowa galaretka

maliny mrożone 1 L
galaretka 2 szt

Masa;

śmietana 30% 800 ml
cukier puder 1 szkl
amaretto 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto malinowo bezowe

Ciasto ;
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto jak kruche ,dzielimy na pół .

Ciasto wałkujemy na placek o grubości 5mm ja robię to od razu na papierze do pieczenia ,następnie wkładam do formy 24cmx30cm dopasowywuję sobie ciasto do dna już w formie ,odcinając nadmiar , tak by został ładny prostokąt.

Pieczemy w tem 180st 10 min

Drugie ciasto przygotowywujemy identycznie ale będzie z bezą .

Białka ubijamy na sztywno po czym dodajemy stopniowo cukier ,cały czas ubijając ,aż masa będzie szklista i sztywna ,taką wykładamy na drugie ciasto ,zostawiając przy każdym brzegu po 2cm wolnego miejsca , bo beza rośnie i po tem ciężko ją jest ładnie wyjąc by nie spękała.

To drugie ciasto pieczemy 10 min wtem 180st po czym zmniejszamy tem do 160st i pieczemy kolejne 15 min ,ale to zależy od piekarnika , musimy pilnować by beza się nie spaliła .

Oba ciasta studzimy .

Masa ;
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem ,a na koniec dodajemy amaretto .Masę dzielimy na pół.

Galaretka ;

Galaretki rozpuszczamy obie w 500ml wody , mieszamy aż się dobrze rozpuści ,maliny ,użyłam mrożonych , wrzucamy do gorącej galaretki ,mieszamy od razu należy ją wykładać na ciasto .

Składanie ciasta ;

Ciasto bez bezy > masa > galaretka > masa > ciasto z bezą na górę .

Schładzamy i podajemy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 13.05.2014 20:12
Super ciacho,poproszę kawałek :-)
mufinka79 12.05.2014 18:01
Pyszności Aniu serwujesz :) Zjadłabym taki kawałeczek, albo i dwa takiego cudeńka :)
iziona 12.05.2014 06:34
Przepiękne ciasto
ada.la 11.05.2014 22:57
pyszne ciasteczko
BernadettaP 11.05.2014 20:57
Ależ apetyczne ciacho !
ao_12 11.05.2014 20:40
ciasto wygląda apetycznie, jem oczami :)
Aannkaa82 11.05.2014 20:27
Uwielbiam takie ciasta.
Mniam 11.05.2014 19:55
Maliny i beza to ciasto jest dla mnie! :)
bazylka 11.05.2014 19:54
Cudne,pycha.
Anna133 11.05.2014 19:36
dostałam pytanie czy tą galaretkę wykładać na masę "gorącą " Ona nie będzie już gorąca po dodaniu takiej ilosci mrożonych malin ,ale rozumiem to pytanie , bo jak ktoś nie piecze dużo , może tego nie wiedzieć , nie bać się i polecam spróbować :) ciasto jest pyszne , lekkie , nie za słodkie , w sam raz
Christopher 11.05.2014 19:16
Moje smaki.Biorę przepis i pędzę do kuchni!!!
Gabi44 11.05.2014 19:10
Bardzo,bardzo ponętne ciasto.
Edith85 11.05.2014 19:01
podkradam przepis, jest rewelacyjny :)
wyattearp 11.05.2014 18:52
ale pysznie wygląda
Beata999 11.05.2014 18:31
Przepyszne ciasto!!!
pajbek 11.05.2014 18:24
Pyszne kawałki :-)
noninka77 11.05.2014 17:02
wspaniałe :)
magduś83 11.05.2014 16:51
wygląda bardzo bardzo apetycznie :)
malaczarna23 11.05.2014 16:26
wyśmienite ciasto
Agata3 11.05.2014 16:13
mniam, fenomenalne ciasto :)
Anna133 11.05.2014 16:12
ciasto jest bardzo fajne ,da się łatwo kroić nie jest twarde .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak