Ciasto malinowo bezowe

Ciasto malinowo bezowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto;

  • jajko

    1 szt
  • margaryna

    1/2 kostki
  • mąka tortowa

    300 g
  • miód prawdziwy

    1 łyżka
  • cukier

    1/2 szkl
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka/płaska

beza;

  • białko

    4 szt
  • cukier

    200 g

malinowa galaretka

  • maliny mrożone

    1 L
  • galaretka

    2 szt

Masa;

  • śmietana 30%

    800 ml
  • cukier puder

    1 szkl
  • amaretto

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto ;
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto jak kruche ,dzielimy na pół .

Ciasto wałkujemy na placek o grubości 5mm ja robię to od razu na papierze do pieczenia ,następnie wkładam do formy 24cmx30cm dopasowywuję sobie ciasto do dna już w formie ,odcinając nadmiar , tak by został ładny prostokąt.

Pieczemy w tem 180st 10 min

Drugie ciasto przygotowywujemy identycznie ale będzie z bezą .

Białka ubijamy na sztywno po czym dodajemy stopniowo cukier ,cały czas ubijając ,aż masa będzie szklista i sztywna ,taką wykładamy na drugie ciasto ,zostawiając przy każdym brzegu po 2cm wolnego miejsca , bo beza rośnie i po tem ciężko ją jest ładnie wyjąc by nie spękała.

To drugie ciasto pieczemy 10 min wtem 180st po czym zmniejszamy tem do 160st i pieczemy kolejne 15 min ,ale to zależy od piekarnika , musimy pilnować by beza się nie spaliła .

Oba ciasta studzimy .

Masa ;
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem ,a na koniec dodajemy amaretto .Masę dzielimy na pół.

Galaretka ;

Galaretki rozpuszczamy obie w 500ml wody , mieszamy aż się dobrze rozpuści ,maliny ,użyłam mrożonych , wrzucamy do gorącej galaretki ,mieszamy od razu należy ją wykładać na ciasto .

Składanie ciasta ;

Ciasto bez bezy > masa > galaretka > masa > ciasto z bezą na górę .

Schładzamy i podajemy

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 13.05.2014 20:12
Super ciacho,poproszę kawałek :-)
mufinka79 12.05.2014 18:01
Pyszności Aniu serwujesz :) Zjadłabym taki kawałeczek, albo i dwa takiego cudeńka :)
iziona 12.05.2014 06:34
Przepiękne ciasto
ada.la 11.05.2014 22:57
pyszne ciasteczko
BernadettaP 11.05.2014 20:57
Ależ apetyczne ciacho !
ao_12 11.05.2014 20:40
ciasto wygląda apetycznie, jem oczami :)
Aannkaa82 11.05.2014 20:27
Uwielbiam takie ciasta.
Mniam 11.05.2014 19:55
Maliny i beza to ciasto jest dla mnie! :)
bazylka 11.05.2014 19:54
Cudne,pycha.
Anna133 11.05.2014 19:36
dostałam pytanie czy tą galaretkę wykładać na masę "gorącą " Ona nie będzie już gorąca po dodaniu takiej ilosci mrożonych malin ,ale rozumiem to pytanie , bo jak ktoś nie piecze dużo , może tego nie wiedzieć , nie bać się i polecam spróbować :) ciasto jest pyszne , lekkie , nie za słodkie , w sam raz

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat