Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
ciasto
-
żółtko jajek
6 szt -
cukier
10 dkg -
cukier waniliowy
1 opakowanie -
margaryna
15 dkg -
mąka tortowa
20 dkg -
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki
beza
-
białko
6 szt -
cukier
25 dkg
masa
-
śmietana 30%
750 ml -
fix do śmietany
4 szt -
serek mascarpone
500 gram
pozostałe składniki
-
migdały w płatkach
10 dkg -
galaretka czerwona
2 szt -
maliny świeże
1/2 kg
Przepis i sposób przygotowania Ciasto malinowa chmurka
Zrobić bezę z białek i cukru, a następnie wyłożyć ją na oba placki. Posypać płatkami migdałów i piec około 40 minut 1 temperaturze 160 stopni.
Z podanych składników zmiksować masę.
Dwie galaretki (najlepiej malinowe) rozpuścić w trzech szklankach wody. Dodać maliny i zostawić aby galaretka minimalnie stężała.
Na koniec przełożyć ciasto: na 1 placek dać połowę masy, na to wylać tężejącą galaretkę, wyłożyć resztę masy, przykryć drugim plackiem.
Wstawić na noc do lodówki.
Smacznego :)
Komentarze (8)