Ciasto malinowa chmurka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • żółtko jajek

    6 szt
  • cukier

    10 dkg
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • margaryna

    15 dkg
  • mąka tortowa

    20 dkg
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki

beza

  • białko

    6 szt
  • cukier

    25 dkg

masa

  • śmietana 30%

    750 ml
  • fix do śmietany

    4 szt
  • serek mascarpone

    500 gram

pozostałe składniki

  • migdały w płatkach

    10 dkg
  • galaretka czerwona

    2 szt
  • maliny świeże

    1/2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zrobić ciasto: zmiksować żółtka z cukrem oraz margaryną. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Wyłożyć ciasto na dwie blaszki.
Zrobić bezę z białek i cukru, a następnie wyłożyć ją na oba placki. Posypać płatkami migdałów i piec około 40 minut 1 temperaturze 160 stopni.
Z podanych składników zmiksować masę.
Dwie galaretki (najlepiej malinowe) rozpuścić w trzech szklankach wody. Dodać maliny i zostawić aby galaretka minimalnie stężała.
Na koniec przełożyć ciasto: na 1 placek dać połowę masy, na to wylać tężejącą galaretkę, wyłożyć resztę masy, przykryć drugim plackiem.
Wstawić na noc do lodówki.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 24.03.2015 10:38
ładnie wygląda
Krzysztof15 24.03.2015 07:02
super ciasto
as28 23.03.2015 21:18
smaczne ,
bietka 23.03.2015 20:56
ale pyszności :)
irenka 23.03.2015 20:18
pyszniutkie ciacho
Rysia 23.03.2015 20:06
Pyszniutkie...
Jadwiga/Jaga85 23.03.2015 19:50
pyszne ciasto!
Megg 23.03.2015 19:29
bardzo apetyczne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat