Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Malinka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 2,5 szklanki
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 3 łyżki
żółtko jajek 5

Pianka budyniowa

białko 7
sól szczypta
cukier 1 szklanka
budyń waniliowy 3 opakowania
olej roślinny 150 ml

Maliny

maliny świeże 500 gram

Porada

Ciasto można robić również z innymi owocami

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Malinka

Kroki postępowania

1
Margarynę posiekać z mąką, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka. Całość zagnieść.
Krok 1 - Ciasto Malinka foto
2
Ciasto podzielić na 2 części: ok. 3/5 na spód oraz 2/5 na wierzch. Włożyć do zamrażalki na minimum 3 godziny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Piec w temperaturze 190 °C przez 20-30 min.
Krok 2 - Ciasto Malinka foto
3
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Stopniowo dodawać cukier dokładnie mieszając. Dodać budynie, następnie powoli wlać olej cały czas mieszając.
Krok 3 - Ciasto Malinka foto
4
Na upieczony spód wyłożyć masę budyniową. Na wierzchu ułożyć maliny (jak najwięcej) lekko dociskając.
Krok 4 - Ciasto Malinka foto
5
Zetrzeć drugą część ciasta na tarce o grubych oczkach i przykryć nią maliny. Piec w temperaturze 190 °C przez ok 40-50 min
Krok 5 - Ciasto Malinka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 02.01.2016 07:19
na pewno pyszna ta malinka
dom-agi 21.06.2015 14:14
Wygląda pysznie!
mysza75 21.06.2015 13:38
jakie fajne ciacho do kawy
Aleksandra/Olcia 21.06.2015 12:57
poproszę kawałek
Wacław 21.06.2015 10:47
pyszne takie malinkowe ,mniam
Aga-25 21.06.2015 10:29
mniam mniam
Agnieszka-87-25 21.06.2015 09:27
już mi smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak