Ciasto Malinka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtko jajek

    6 szt.
  • cukier

    100 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżecz.
  • cukier waniliowy

    1 łyżecz.
  • mąka pszenna

    200 g
  • margaryna

    150 g
  • białko

    6 szt.
  • cukier

    250 g
  • płatki migdałowe

    100 g
  • śmietana 30%

    500 g
  • cukier puder

    2 łyż.
  • śmietan fix

    2 szt.
  • maliny świeże

    500 g
  • galaretka malinowa

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto Malinka foto
Ciasto: Żółtka ucieram z cukrami, stopniowo dodaję miękką margarynę, dalej ucieram. Mieszam z mąką i proszkiem. Ciasto dzielę na pół.
Krok 2 - Ciasto Malinka foto
Wykładam do dwóch blach (23 x 36 cm) wyłożonych papierem do pieczenia.
Beza: Białka ubijam z cukrem na sztywno. Wykładam pianę na obydwa ciasta, jedno ciasto z pianą posypuję płatkami migdałowymi.
Krok 3 - Ciasto Malinka foto
Piekę ok. 25 minut w 180*C. Masa: śmietanę ubijam z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Galaretka: Maliny myję, osuszam i miksuję. Galaretki rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzącej wody. Zmiksowane maliny łączę z ostudzoną galaretką. Odstawiam do stężenia.
Krok 4 - Ciasto Malinka foto
Na ciasto bez migdałów wykładam połowę masy śmietanowej, tężejącą galaretkę, resztę masy śmietanowej i całość przykrywam ciastem z migdałami. Wstawiam do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka_B 24.09.2012 21:08
Cudna malinka!
Rafał10 24.09.2012 17:02
ale wspaniałe :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat