Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowo-serowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka (ciasto ucierane) 1,5 szklanki
żołtka (ciasto ucierane) 2
margaryna (ciasto ucierane) 1/2 kostki
proszek do pieczenia (ciasto ucierane) 1 łyzeczka
mak (masa makowa) 2 szklanki
cukier(masa makowa) 2 szklanki
zapach migdałowy(masa makowa) 1
budyń waniliowy 1 (masa serowa)
biały ser 0,5 kg
Masa serowa 1/2 kostki
masło 1/2 kostki
Masa serowa 0,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
cukier puder 2 łyzki
jajko 2 (masa makowa)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowo-serowe

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać mąkę z proszkiem i wymieszać.
Ser, żółtka i masło utrzeć na małych obrotach. Pianę z 4 jajek, pół szklanki cukru i 1 budyń waniliowy ubijać na dużych obrotach. Następnie połaczyć z serem.
Sparzyć mak, 2 razy zemlec z cukrem, dodać jajka, zapach migdałowy i dobrze wymieszac.
Połowę masy serowej wymieszać z masą makową.
Na brytfanke rozłożyć ciasto i i masę makowo-serową, a na nią masę serwowa. Piec ok. 1 godzine.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danusia19671 05.02.2012 11:56
Super ciasto, ląduje do ulubionych
iknkirke 03.05.2011 14:01
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak