Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąki pszennej tortowej
25 dag -
proszku do pieczenia
1 łyżeczka -
migdałów
10 dag -
cukru kryształu
10 dag -
cukru pudru
30 dag -
maku
3/4 szklanki -
jajek
11 szt. -
budyniu waniliowego
8 dag -
mleko
500 ml -
masła
20 dag -
dżem wiśniowy
1 słoik -
biszkopty okrągłe
15 dag -
rum
150 ml
Przepis i sposób przygotowania Ciasto makowo-migdałowe
Ciasto makowe: ubić sztywną pianę z 6 białek. Cały czas ubijając dodawać 20 dag cukru pudru i mak. Ciasto przełożyć do prostokątnej formy (takiej samej w jakiej upieczono ciasto migdałowe) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170ºC przez 30 min.
Krem: 400 ml mleka zagotować z cukrem kryształem. Pozostałe mleko wymieszać z 10 dag mąki pszennej, budyniem waniliowym oraz żółtkami. Dodać do gotującego mleka, cały czas energicznie mieszając. Zagotować. Ostudzić. Ostudzony budyń utrzeć z masłem na gładki krem.
Ostudzone ciasto migdałowe posmarować dżemem wiśniowym. Na dżem położyć ciasto makowe, następnie posmarować kremem, wyrównać i poukładać biszkopty zamoczone w rumie.
Komentarze (6)