Ciasto makowo-migdałowe

Ciasto makowo-migdałowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej tortowej

    25 dag
  • proszku do pieczenia

    1 łyżeczka
  • migdałów

    10 dag
  • cukru kryształu

    10 dag
  • cukru pudru

    30 dag
  • maku

    3/4 szklanki
  • jajek

    11 szt.
  • budyniu waniliowego

    8 dag
  • mleko

    500 ml
  • masła

    20 dag
  • dżem wiśniowy

    1 słoik
  • biszkopty okrągłe

    15 dag
  • rum

    150 ml
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto makowo-migdałowe

Ciasto migdałowe: z 5 jajek oddzielić białka od żółtek. Migdały zetrzeć lub zmielić na proszek. Ubić sztywną pianę z białek. Cały czas mieszając dodawać kolejno: 10 dag cukru pudru, żółtka, proszek migdałowy i na samym końcu 15 dag mąki pszennej wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut.

Ciasto makowe: ubić sztywną pianę z 6 białek. Cały czas ubijając dodawać 20 dag cukru pudru i mak. Ciasto przełożyć do prostokątnej formy (takiej samej w jakiej upieczono ciasto migdałowe) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170ºC przez 30 min.

Krem: 400 ml mleka zagotować z cukrem kryształem. Pozostałe mleko wymieszać z 10 dag mąki pszennej, budyniem waniliowym oraz żółtkami. Dodać do gotującego mleka, cały czas energicznie mieszając. Zagotować. Ostudzić. Ostudzony budyń utrzeć z masłem na gładki krem.

Ostudzone ciasto migdałowe posmarować dżemem wiśniowym. Na dżem położyć ciasto makowe, następnie posmarować kremem, wyrównać i poukładać biszkopty zamoczone w rumie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

artur7 15.01.2014 13:20
poprostu mniam
Iwusia 21.10.2011 22:17
wygląda wyśmienicie , a jak smakuje tak samo to ... ach ... :)
Ela15 25.09.2011 08:47
ekstra
Agnieszka172 05.02.2011 15:04
piękne ci wyszło, muszę je zrobić:)
Nina7 06.01.2011 10:35
wygląda super
Gosia40 05.01.2011 19:49
Pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat