Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
CIASTO MAKOWE
-
margaryna
125 gram -
mak
30 dag -
jajko
6 sztuk -
cukier puder
18 dag -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
olejek migdałowy
-
bakalie
0,5 szklanki
WKŁADKA ORZECHOWA
-
jajko
5 sztuk -
orzechy włoskie
20 dag -
cukier
10 dag -
proszek do pieczenia
1 płaska łyżeczka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki
MASA JABŁKOWA
-
jabłka
1 kg (waga po obraniu) -
galaretka cytrynowa
1 sztuka -
cukier
do smaku
DODATKOWO
-
polewa czekoladowa
do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Ciasto makowo- orzechowe
Kroki postępowania


W misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem, stopniowo dodając do niej żółtka. Do utartej masy dodajemy mak oraz proszek do pieczenia. Masę makową łączymy z pianą z białek. Na koniec dodajemy do niej bakalie oraz olejek migdałowy.
Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Makowiec pieczemy około 50 minut w 180°C. Upieczony wyjmujemy i studzimy.

Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, a gdy ten się rozpuści dodajemy porcjami żółtka. Do puszystej masy wsypujemy przygotowane sypkie składniki. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę. Pieczemy je około 20 minut w 180°C. Upieczone studzimy.


Gotowe ciasto dowolnie dekorujemy polewą czekoladową.
Komentarze (7)