Ciasto makowo- orzechowe

Ciasto makowo- orzechowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO MAKOWE

  • margaryna

    125 gram
  • mak

    30 dag
  • jajko

    6 sztuk
  • cukier puder

    18 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olejek migdałowy

  • bakalie

    0,5 szklanki

WKŁADKA ORZECHOWA

  • jajko

    5 sztuk
  • orzechy włoskie

    20 dag
  • cukier

    10 dag
  • proszek do pieczenia

    1 płaska łyżeczka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki

MASA JABŁKOWA

  • jabłka

    1 kg (waga po obraniu)
  • galaretka cytrynowa

    1 sztuka
  • cukier

    do smaku

DODATKOWO

  • polewa czekoladowa

    do dekoracji
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto makowo- orzechowe

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto makowo- orzechowe foto
CIASTO MAKOWE: Mak zaparzamy. Zimny mielimy dwa razy.
Krok 2 - Ciasto makowo- orzechowe foto
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
W misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem, stopniowo dodając do niej żółtka. Do utartej masy dodajemy mak oraz proszek do pieczenia. Masę makową łączymy z pianą z białek. Na koniec dodajemy do niej bakalie oraz olejek migdałowy.
Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Makowiec pieczemy około 50 minut w 180°C. Upieczony wyjmujemy i studzimy.
Krok 3 - Ciasto makowo- orzechowe foto
CIASTO ORZECHOWE: Połowę orzechów mielimy, a drugą połowę siekamy nożem. Tak przygotowane łączymy z proszkiem do pieczenia oraz bułką tartą.
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, a gdy ten się rozpuści dodajemy porcjami żółtka. Do puszystej masy wsypujemy przygotowane sypkie składniki. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę. Pieczemy je około 20 minut w 180°C. Upieczone studzimy.

Krok 4 - Ciasto makowo- orzechowe foto
MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte stawiamy na ogniu i smażymy około 15 min. Powinny zmięknąć i delikatnie się „rozpaść”. Do gotowych dodajemy galaretkę. Całość dokładnie mieszamy i ewentualnie słodzimy do smaku. Tak przygotowane jabłka zdejmujemy z ognia i studzimy.
Krok 5 - Ciasto makowo- orzechowe foto
Tężejącą masą jabłkową przekładamy upieczone wcześniej ciasto makowe z orzechowym. Po przełożeniu ciasta schładzamy, by masa dokładnie zastygła.
Gotowe ciasto dowolnie dekorujemy polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

gusia1000 04.01.2017 21:41
Bardzo dobre.
Wiktoria29 28.12.2016 21:20
kuszące.....
dodi 28.12.2016 17:59
ale apetyczne wyglada
Agnieszka-87-25 28.12.2016 16:19
mniam pysznosc
Stenka 28.12.2016 15:53
smaczne ciasto
Madzai 28.12.2016 15:41
Smakowita przekąska :)
gosia56 28.12.2016 15:04
Na pewno pyszne ciasto;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat