Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowo- orzechowe
Kroki postępowania

W misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem, stopniowo dodając do niej żółtka. Do utartej masy dodajemy mak oraz proszek do pieczenia. Masę makową łączymy z pianą z białek. Na koniec dodajemy do niej bakalie oraz olejek migdałowy.
Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Makowiec pieczemy około 50 minut w 180°C. Upieczony wyjmujemy i studzimy.

Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, a gdy ten się rozpuści dodajemy porcjami żółtka. Do puszystej masy wsypujemy przygotowane sypkie składniki. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę. Pieczemy je około 20 minut w 180°C. Upieczone studzimy.


Gotowe ciasto dowolnie dekorujemy polewą czekoladową.
