Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowo - migdałowe
Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, ciągle ucierając wsypywać małymi porcjami suchy, mielony mak. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i ucierając dodawać po 1 łyżce do ucieranego ciasta. Na koniec dodać aromat, wymieszać, przełożyć ciasto do formy i piec 45 minut w 180 st. C. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto przekroić na dwa lub trzy blaty.
Masa migdałowa:
W rondelku zagotować mleko, wsypać migdały, dodać kaszę mannę, wymieszać i ostudzić.
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, a następnie połączyć z ostudzonymi migdałami.
Masą posmarować ciasto, wierzch posypać siekanymi migdałami i ozdobić jagodami osączonymi z syropu.
Ciasto przechowywać w lodówce.