Ciasto makowo - migdałowe

Ciasto makowo - migdałowe

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Szybkie w przygotowaniu, bo z użyciem suchego mielonego maku i bardzo smaczne, pachnące migdałami ciasto.

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto makowe:

  • mąka tortowa

    1.5 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • margaryna

    1 sztuka
  • jajka

    5 sztuk
  • mak

    20 dag
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • aromat migdałowy

    0.5 łyżeczki

Masa migdałowa do przełożenia:

  • migdały zmielone

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • masło 82%

    20 dag
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • kasza manna

    2 duże łyż.

Do dekoracji:

  • migdały siekane

    3 duże łyż.
  • jagody

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, ciągle ucierając wsypywać małymi porcjami suchy, mielony mak. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i ucierając dodawać po 1 łyżce do ucieranego ciasta. Na koniec dodać aromat, wymieszać, przełożyć ciasto do formy i piec 45 minut w 180 st. C. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto przekroić na dwa lub trzy blaty.

Masa migdałowa:
W rondelku zagotować mleko, wsypać migdały, dodać kaszę mannę, wymieszać i ostudzić.
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, a następnie połączyć z ostudzonymi migdałami.
Masą posmarować ciasto, wierzch posypać siekanymi migdałami i ozdobić jagodami osączonymi z syropu.
Ciasto przechowywać w lodówce.

ben-ka
Bardzo podzielne ciasto najlepiej przygotować gdy mamy w domu przyjęcie. Ciasto po schłodzeniu daje się kroić w bardzo cienkie plastry.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

26.02.2019 22:27
Pyszne już się poczęstowałam;)

ben-ka

28.02.2019 10:54
Super ! :)

bietka

26.02.2019 14:53
Ależ to ciasto musi być pyszne :)

ben-ka

26.02.2019 16:40
Polecam, bo nie jest pracochłonne :)

Bożena Matuszczyk

26.02.2019 08:51
Lubię ciasta z makiem więc by mi posmakowało.Pychotka.;)

ben-ka

26.02.2019 16:41
Smaczne i bardzo podzielne ciasto, polecam !

ben-ka

26.02.2019 08:50
Doradca działa ekspresowo :) dopiero dodałam przepis, a już jest opublikowany, super !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat