Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowo-kokosowe z delicjami

4.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 sztuk
cukier 5 łyżek
mąka pszenna 10 dkg
mąka ziemniaczana 5 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Ciasto makowo-kokosowe

białko 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mak 1/2 szklanki
kokos 15 dkg
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem

mleko 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
żółtko jajek 5 sztuk
margaryna 25 dkg

Dodatkowo

delicje 30 dkg
galaretka pomarańczowa 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowo-kokosowe z delicjami

Kroki postępowania

1
Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi wlewamy powstały budyń, chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.
Krok 1 - Ciasto makowo-kokosowe z delicjami foto
2
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, na koniec dajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. .Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy aby zaczęła tężeć.
Krok 2 - Ciasto makowo-kokosowe z delicjami foto
3
Ciasto makowo-kokosowe: białka oddzielamy od żółtek, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy suchy mak, kokos, mąkę ziemniaczana i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
Krok 3 - Ciasto makowo-kokosowe z delicjami foto
4
Przekładamy: biszkopt smarujemy połową kremu, dajemy ciasto makowo-kokosowe, rozsmarowujemy pozostały krem.
Krok 4 - Ciasto makowo-kokosowe z delicjami foto
5
Na kremie układamy delicje .
Krok 5 - Ciasto makowo-kokosowe z delicjami foto
6
Zalewamy tężejącą galaretką. i dajemy do lodówki do schłodzenia.
Krok 6 - Ciasto makowo-kokosowe z delicjami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 16.04.2015 09:51
bardzo dobre ciasto
Kuchenka 14.01.2015 16:07
bardzo kuszące ciacho, świetnie wyszło
romanrafal
romanrafal 11.01.2015 07:02
super ciasto
Zdzisław 10.01.2015 17:31
takie słodkości bardzo lubię
Bernadeta1 10.01.2015 17:19
Jak pięknie i smacznie wygląda to Twoje ciasto
monika141 10.01.2015 16:38
pyszne ciacho
Michał2 10.01.2015 16:25
dobre do kawki:)
Barbara777 10.01.2015 16:11
piękne ciasteczko, kusi:)
Agata3 10.01.2015 14:56
poprosze kawalek, chociaż maly ;)
Beatris 10.01.2015 14:53
Skusiłabym się na kawałeczek, pycha:)
bhb8 10.01.2015 13:18
dobry deser :)
jagoda5913 10.01.2015 13:00
Super ciasto
2milutka 10.01.2015 12:19
wspaniałe ciasto:)
bietka 10.01.2015 12:04
dziękuję i zapraszam :)
czekoladka_m 10.01.2015 11:50
Normalnie się wpraszam:)))
Krzysztof15 10.01.2015 11:40
Pyszny deser
Krystyna32 10.01.2015 11:32
apetyczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak