Ciasto makowo-biszkoptowe z masą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto makowe

  • jajko

    5 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka pszenna

    15 dag
  • masło

    20 dag
  • aromat migdałowy

    1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mak

    1/2 szkl mielony

Ciasto biszkoptowe

  • jajko

    3 szt
  • cukier

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • cukier wanilinowy

    2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • sól

    szczypta

Krem

  • masło

    20 dag
  • cukier puder

    15 dag
  • śmietana gęsta

    150 ml
  • sok z cytryny

    do smaku
  • barwnik spożywczy do ciast

  • wiórki kokosowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto makowo-biszkoptowe z masą  foto
Ciasto makowe: Masło rozpuścić i przestudzić. Całe jajka z cukrem ubić do białości, połączyć z masłem. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak,
Krok 2 - Ciasto makowo-biszkoptowe z masą  foto
wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 21/35 cm. Włożyć do nagrzanego do 189 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut. Upieczone ostudzić, przekroić wzdłuż na 2 blaty.
Krok 3 - Ciasto makowo-biszkoptowe z masą  foto
Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy.
Krok 4 - Ciasto makowo-biszkoptowe z masą  foto
Nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku.
Krok 5 - Ciasto makowo-biszkoptowe z masą  foto
Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Krok 6 - Ciasto makowo-biszkoptowe z masą  foto
Ciasto przelać do foremki (o takich samych wymiarach jak ciasto makowe) i włożyć do piekarnika. Piec w temp 180 stopni na złoty kolor, ostudzić.
Krok 7 - Ciasto makowo-biszkoptowe z masą  foto
Masa: Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce śmietany i sok z cytryny. Na końcu dodać odrobinę barwnika, wymieszać. Przekładać upieczone zimne blaty ciasta. Po wierzchu posmarować odrobiną masy i posypać wiórkami kokosowymi.
RenataZ-et
Ciasto można ozdobić według własnego uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 16.11.2014 08:14
pysznie wygląda
Anna133 15.11.2014 17:39
wygląda tak delikatnie i pysznie, mniam
agnieszka214 15.11.2014 17:08
musi byc smaczne
Kasiaaaaa 15.11.2014 15:31
pysznie wyglada!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat