Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Ciasto makowo-biszkoptowe z masą

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto makowe

jajko
5 szt
cukier
1 szkl
mąka pszenna
15 dag
masło
20 dag
aromat migdałowy
1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
mak
1/2 szkl mielony

Ciasto biszkoptowe

jajko
3 szt
cukier
3 łyżki
mąka pszenna
3 łyżki
cukier wanilinowy
2 łyżeczki
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki
sól
szczypta
Sklep Prymat

Krem

masło
20 dag
cukier puder
15 dag
śmietana gęsta
150 ml
sok z cytryny
do smaku
barwnik spożywczy do ciast
wiórki kokosowe

Porada

Ciasto można ozdobić według własnego uznania.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowo-biszkoptowe z masą

Kroki postępowania

1
Ciasto makowe: Masło rozpuścić i przestudzić. Całe jajka z cukrem ubić do białości, połączyć z masłem. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak,
Krok 1 - Ciasto makowo-biszkoptowe z masą  foto
2
wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 21/35 cm. Włożyć do nagrzanego do 189 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut. Upieczone ostudzić, przekroić wzdłuż na 2 blaty.
Krok 2 - Ciasto makowo-biszkoptowe z masą  foto
3
Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy.
Krok 3 - Ciasto makowo-biszkoptowe z masą  foto
4
Nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku.
Krok 4 - Ciasto makowo-biszkoptowe z masą  foto
5
Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Krok 5 - Ciasto makowo-biszkoptowe z masą  foto
6
Ciasto przelać do foremki (o takich samych wymiarach jak ciasto makowe) i włożyć do piekarnika. Piec w temp 180 stopni na złoty kolor, ostudzić.
Krok 6 - Ciasto makowo-biszkoptowe z masą  foto
7
Masa: Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce śmietany i sok z cytryny. Na końcu dodać odrobinę barwnika, wymieszać. Przekładać upieczone zimne blaty ciasta. Po wierzchu posmarować odrobiną masy i posypać wiórkami kokosowymi.
Krok 7 - Ciasto makowo-biszkoptowe z masą  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 16.11.2014 08:14
pysznie wygląda
Anna133 15.11.2014 17:39
wygląda tak delikatnie i pysznie, mniam
agnieszka214 15.11.2014 17:08
musi byc smaczne
Kasiaaaaa 15.11.2014 15:31
pysznie wyglada!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak