Ciasto makowe z masą wiórkową

Ciasto makowe z masą wiórkową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    40 dag
  • wiórki kokosowe

    30 dag
  • mleko

    1 szklanka
  • galaretka

    1 szt
  • margaryna

    1 kostka
  • mąka pszenna

    4 łyżka
  • cukier

    2 szklanka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    5 łyżka
  • jajko

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Mak sparzyć, przekręcić przez maszynkę, dodać jedną szklankę cukru, bułkę tartą oraz mąkę pszenną, jajko, proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Przełożyć do okrągłej tortownicy. Piec przez 40 minut w temp. 180 stopni.
Masa: Mleko zagotować, wsypać wiórki kokosowe, szklankę cukru. Zagotować wszystko, ciągle mieszając. Po wystygnięciu utrzeć z margaryną oraz dodać galaretkę rozpuszczoną z małą ilością wody.
Po upieczeniu ciasto przekroić na dwa placki. Przekładając masą wiórkową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 25.09.2014 13:35
jest mak i jak dla mnie nic więcej nie potrzeba
adelajda 10.09.2014 16:32
Pyszne ciacho :)
Ola1young 25.08.2014 13:02
uwielbiam takie ciasta :)
Bernadeta1 22.08.2014 22:42
bardzo smacznie wygląda
everay 19.01.2014 20:17
mniam mniam mniam:)))
Megg 19.01.2014 19:21
wyśmienite ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat