Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowe z masą pomarańczową
Kroki postępowania
Pomarańczę i 1 cytrynę sparzamy we wrzątku.
Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy 30 minut. Następnie odsączamy z nadmiaru wody przez gazę.
Mak dwukrotnie mielimy w maszynce. Dodajemy starte na tarce skórki sparzonych wcześniej pomarańczy i cytryny.
Jabłka (cztery sztuki) obieramy i kroimy w kostkę.
Jabłka dodajemy do zmielonego maku i mieszamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
Dodajemy cukier i żółtka (po kolei po jednym). Wszystko razem ubijamy.
Do ubitych jajek dodajemy bułkę tartą i delikatnie mieszamy.
Następnie mieszamy wszystko z proszkiem do pieczenia i makiem.
Pieczemy dwa ciasta.
W tym czasie obieramy pomarańcze i miksujemy. Uzupełniamy sokiem z pomarańczy do pełnego litra, gotujemy wraz z cukrem około 5 min.
Gdy masa będzie podgotowana, to wsypujemy galaretki i mieszamy. Masę odstawiamy, aby lekko zgęstniała.
Następnie ubijamy bitą śmietanę na mleku.
Do śmietany możemy dodać masło i wszystko razem miksujemy.
Następnie do masy dodajemy kawałki czekolady i wszystko razem mieszamy.
Pierwszy blat ciasta smarujemy tężejącą masą pomarańczową.
Na masę pomarańczową dajemy masę śmietanową.
Na masę śmietanową kładziemy drugi blat ciasta makowego, wierzch smarujemy masą śmietanową.
Wierzch dowolnie dekorujemy - możemy zrobić polewę czekoladową.
A oto efekt: ciasto jest bardzo smaczne.