Ciasto makowe - Piegusek

Ciasto makowe - Piegusek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    1 szkl
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • masło

    150 g
  • cukier puder

    1 szkl
  • jajka

    4
  • aromat rumowy

  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto makowe - Piegusek foto
Jajka ubijam z cukrem pudrem na pianę. Nie ma potrzeby rozdzielania żółtek od białek.
Krok 2 - Ciasto makowe - Piegusek foto
Dodaję na przemian mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia, mak (wcześniej przepłukany i wysuszony na sitku) oraz rozpuszczone przestudzone masło. Na koniec dodaję aromat. Masę cały czas miksuję na niskich obrotach.
Krok 3 - Ciasto makowe - Piegusek foto
Ciasto przelewam do keksowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 - Ciasto makowe - Piegusek foto
Ciasto piekę ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C. Sprawdzam patyczkiem, czy jest przepieczone w środku. Upieczone ciasto wyjmuję z formy i oddzielam papier, by ciasto nie zaparowało.
Krok 5 - Ciasto makowe - Piegusek foto
Podaję pokrojone w centymetrowe kromki. Pieguska można polać z wierzchu polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Cukssowa

15.09.2018 12:58
Ciasto wyszło bardzo dobre, wszystkim smakowało. Na pewno powtórzę je jeszcze nie raz :) piekłam z 20 min dłużej niż podane jest w przepisie, a później polałam czekoladą

wyattearp

15.04.2013 13:12
CIASTO Z MAKIEM -REWELACJA

Magda24

14.04.2013 21:45
pyszne ciasto

Magula

14.04.2013 21:38
świetne ciasto, właśnie na takie mam ochote

babajaga1969

14.04.2013 21:35
takie ciasto z makiem jest pyszne

iwi

14.04.2013 21:21
Smakowite ciacho.

meg1984

14.04.2013 21:12
bardzo lubię z makiem ciasta

Olga_SK

14.04.2013 21:06
uwielbiam takie pieguski :)

Anna169Hosz

14.04.2013 21:05
Ja od czasu do czasu robię takie ciasto jako podkład do tortów:)

Juleczka20

14.04.2013 20:57
super ciasto!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat