Ciasto makowe - piegusek

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • masło

    150 gramów
  • cukier puder

    1 szklanka
  • jajka duże

    4 sztuki
  • aromat rumowy

    kilka kropli
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto makowe - piegusek foto
Jajka ubijam z cukrem pudrem na pianę. Nie ma potrzeby rozdzielania żółtek od białek.
Krok 2 - Ciasto makowe - piegusek foto

Dodaję na przemian mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia, mak (wcześniej przepłukany i wysuszony na sitku) oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Na koniec dodaję aromat. Masę cały czas miksuję na niskich obrotach.

Krok 3 - Ciasto makowe - piegusek foto
Ciasto przelewam do keksowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 - Ciasto makowe - piegusek foto

Ciasto piekę ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Sprawdzam patyczkiem, czy jest gotowe w środku. Upieczone ciasto wyjmuję z formy i oddzielam papier, aby ciasto nie zaparowało.

Krok 5 - Ciasto makowe - piegusek foto
Podaję pokrojone w centymetrowe kromki. Pieguska można polać z wierzchu polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Cukssowa 15.09.2018 12:58
Ciasto wyszło bardzo dobre, wszystkim smakowało. Na pewno powtórzę je jeszcze nie raz :) piekłam z 20 min dłużej niż podane jest w przepisie, a później polałam czekoladą
wyattearp 15.04.2013 13:12
CIASTO Z MAKIEM -REWELACJA
Magda24 14.04.2013 21:45
pyszne ciasto
Magula 14.04.2013 21:38
świetne ciasto, właśnie na takie mam ochote
babajaga1969 14.04.2013 21:35
takie ciasto z makiem jest pyszne
iwi 14.04.2013 21:21
Smakowite ciacho.
meg1984 14.04.2013 21:12
bardzo lubię z makiem ciasta
Olga_SK 14.04.2013 21:06
uwielbiam takie pieguski :)
Anna169Hosz 14.04.2013 21:05
Ja od czasu do czasu robię takie ciasto jako podkład do tortów:)
Juleczka20 14.04.2013 20:57
super ciasto!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat