Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mak
1 szklanka -
mąka pszenna
1 szklanka -
masło
150 gramów -
cukier puder
1 szklanka -
jajka duże
4 sztuki -
aromat rumowy
kilka kropli -
proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki
Sposób przygotowania
Kroki postępowania
Dodaję na przemian mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia, mak (wcześniej przepłukany i wysuszony na sitku) oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Na koniec dodaję aromat. Masę cały czas miksuję na niskich obrotach.
Ciasto piekę ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Sprawdzam patyczkiem, czy jest gotowe w środku. Upieczone ciasto wyjmuję z formy i oddzielam papier, aby ciasto nie zaparowało.
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się