Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowe na maślance z kokosem i rodzynkami

2.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 1,5 szklanki
mąka pszenna 2,5 szklanki
cukier 14 łyżek
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
maślanka 300 gramów
woda 200 mililitrów
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
wiórki kokosowe 5 łyżek
rodzynki 100 gramów
płatki migdałowe do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowe na maślance z kokosem i rodzynkami

Mąkę wymieszać z makiem, proszkiem do pieczenia, cukrem zwykłym i waniliowym. Następnie dodajemy olej, maślankę i jajka.

Rodzynki zalewamy wrzącą wodą do całkowitego przykrycia i odstawiamy na kilka minut, aby zmiękły. Po tym czasie odcedzone z wody rodzynki posypujemy delikatnie mąką. Następnie tak przygotowane rodzynki dodajemy do ciasta razem z cynamonem i wiórkami kokosowymi.

Wszystko dokładnie mieszamy, a gotowe ciasto przekładamy do foremki o wymiarach 21x18,5 posmarowanej delikatnie olejem. Całość posypujemy płatkami migdałów.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni przez pierwsze 20 minut, a przez kolejne 50 minut zmniejszamy temperaturę na 160 stopni. Gotowość ciasta sprawdzamy za pomocą patyczka, powinien być suchy.

Ciasto jest z zewnątrz chrupiące, w środku natomiast zbite i wilgotne. Konsystencją nieco przypominające Brownie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 27.01.2014 10:50
świetne ciacho :)
norweska20 22.01.2014 11:15
ciekawy przepis..pycha
Mniam 22.01.2014 09:49
Ciekawe ciasto i sądząc po składnikach musiało być bardzo smaczne.
anemon 22.01.2014 09:04
Jeśli choć trochę przypomina brownie, to jest to ciasto dla mnie.
lara 21.01.2014 22:16
ciekawa propozycja
Magula 21.01.2014 22:06
Smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak