Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 20 dag
mleko 1 szkl
masło 25 dag
mąka 25 dag
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cukier puder 25 dag
Skórka pomarańczowa kandyzowan 3 łyżki
aromat migdałowy 1/2 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowe

Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając po 1 żółtku. Następnie dodawać mąkę na przemian z mlekiem. Na koniec wsypać przemielony na sucho mak, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia, aromat. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie przemieszać. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Piec w temp 190 stopni na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeta72 02.10.2013 11:12
pyszne ciacho :-)
IlonaAlbertos 10.11.2012 22:17
Uwielbiam wszystkie ciasta z makiem.
Łukasz15 08.04.2012 11:01
smaczne
angelika14 16.01.2012 17:35
zjadłabym bardzo chętnie :-)
Justa32 23.09.2011 15:13
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak