Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Biszkopt
-
jaja
4 szt -
mąka pszenna
4 łyżki -
proszek do pieczenia
1 łyżka -
cukier
4 łyżki -
CIASTO Z MAKIEM
-
mak
15 dag -
cukier waniliowy
1 szt -
proszek do pieczenia
1 łyzeczka -
cukier puder
15 dag -
jaja
4 szt -
kasza manna
1,5 łyżki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 łyżka -
cukier
10 dag -
proszek do pieczenia
1 łyzeczka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 łyżka -
wiórki kokosowe
10 dag -
białko
5 szt -
masa
-
margaryna
1,5 szt -
żółtko jajek
5 szt -
cukier
8 łyżek -
mąka pszenna
1 łyżka -
mąka ziemniaczna
1 łyzka -
cukier waniliowy
1 szt -
mleko
0,5 l -
brzoskwinie w puszce
1 puszka -
Soda oczyszczona Prymat
0,5 łyzeczki -
Ciasto:
Kokosowe
Sposób przygotowania
Kroki postępowania
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Mieszamy, wylewamy na blachę o wymiarach 25/36. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodajemy bułkę tartą, proszek do pieczenia, wiórka kokosowe. Mieszamy i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Żółtka ucieramy z cukrem.
W nie dużej ilości mleka roztrzepujemy mąki, żółtka resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotujące mleko wlewamy żółtka, mieszamy gotujemy budyń. Studzimy łączymy z utarta margaryną. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę.
Ciasto z makiem kroimy na siedem pasków wzdłuż długiego boku. Biszkopt smarujemy cienką warstwą masy na niej układamy 4 paski ciasta z makiem w luki dajemy masę i kawałki brzoskwiń, następnie dajemy masę i trzy paski ciasta z makiem w miejsca gdzie była masa i znów wyrównujemy masą i kawałkami brzoskwiń. Na wierzch dajemy ciasto z kokosem i polewamy polewą.
Komentarze (23)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (13)