Ciasto makowa szachownica

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jaja

    4 szt
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • cukier

    4 łyżki
  • CIASTO Z MAKIEM

  • mak

    15 dag
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • cukier puder

    15 dag
  • jaja

    4 szt
  • kasza manna

    1,5 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • cukier

    10 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • wiórki kokosowe

    10 dag
  • białka

    5 szt
  • masa

  • margaryna

    1,5 szt
  • żółtka

    5 szt
  • cukier

    8 łyżek
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczna

    1 łyzka
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • mleko

    0,5 l
  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
  • Soda oczyszczona Prymat

    0,5 łyzeczki
  • Ciasto:

    Kokosowe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto makowa szachownica foto
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Mieszamy, wylewamy na blachę o wymiarach 25/36. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach.
Krok 2 - Ciasto makowa szachownica foto
Ciasto z kokosem:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodajemy bułkę tartą, proszek do pieczenia, wiórka kokosowe. Mieszamy i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Krok 3 - Ciasto makowa szachownica foto
Ciasto z makiem:
Żółtka ucieramy z cukrem.
Krok 4 - Ciasto makowa szachownica foto
Dodajemy kaszę, bułkę tartą, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy.
Krok 5 - Ciasto makowa szachownica foto
Mak parzymy i mielimy. Dodajemy porcjami do utartych żółtek. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Pieczemy w formie 25/36 w 180 stopniach około 45 minut.
Krok 6 - Ciasto makowa szachownica foto
Masa:
W nie dużej ilości mleka roztrzepujemy mąki, żółtka resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotujące mleko wlewamy żółtka, mieszamy gotujemy budyń. Studzimy łączymy z utarta margaryną. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę.
Krok 7 - Ciasto makowa szachownica foto
Przełożenie ciasta:
Ciasto z makiem kroimy na siedem pasków wzdłuż długiego boku. Biszkopt smarujemy cienką warstwą masy na niej układamy 4 paski ciasta z makiem w luki dajemy masę i kawałki brzoskwiń, następnie dajemy masę i trzy paski ciasta z makiem w miejsca gdzie była masa i znów wyrównujemy masą i kawałkami brzoskwiń. Na wierzch dajemy ciasto z kokosem i polewamy polewą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina1991 29.06.2014 10:32
pyszna szachownica
Czyki 04.03.2014 18:04
Znakomite ciacho:)
Kuchenka 02.03.2014 10:26
przecudne ciacho
IZABELA29 27.02.2014 09:22
świetne ciasto na wszystkie okazje
Janina 25.02.2014 08:45
Świetne ciasto;)
agnieszka214 20.02.2014 10:30
napewno pyszne
Kejti 19.02.2014 21:33
Rewelacyjne,poproszę kawałek :-)
fotoviderek 19.02.2014 07:47
Takie ciacha to ja lubię, pycha :)
Mniam 18.02.2014 17:44
Jakież to ciasto musiało być pyszne!
iziona 18.02.2014 16:41
Coś wspaniałego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat