ciasto makaronowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cala pacze grubego makaronu

  • ser chedar

  • 6 jaj

  • massło

  • woda

    1/2 szklanki
  • mleko

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente. Makaron wrzucamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą. Ścieramy ser na tarce i sporą część dodajemy do makaronu i mieszamy.Jajko rozbijamy, dodajemy mleko z wodą solimy i pieprzymy, dodajemy płaską łyżeczkę chili lub pikantnej papryki, bazylie i oregano. Zalewamy tym makaron z serem...no i najlepiej....żeby tak prawie cały makaron był zalany tą masa jajeczną, czasami trzeba dolać jeszcze jedno rozbite jajko z makaronem. no i posypujemy resztą sera.Wstawiamy do piekarnika tak na prawie godzinę( aż się ładnie zetnie i zarumieni) na 180 stopni.Warto podawać z jakimś sosem, najlepiej zwykły koncentrat dolać do zasmażonego czosnku, dorzucić parę listków bazylii poddusić i zajadać. Ale można tez robić ten sos z mięskiem. Życzę smacznego

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat