Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto majonezowe ze śliwkami

4.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6-7 dużych
cukier 1,5 szkl.
majonez 1 szkl.
mąka pszenna 1,5 szkl.
kisiel cytrynowy 1/2 szkl.
proszek do pieczenia 1 op.
śliwki
cytryna

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto majonezowe ze śliwkami

Cytrynę sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Białka ubić z cukrem i sokiem z cytryny na sztywną pianę, dodać żółtka, majonez i skórkę z cytryny, wymieszać. Połączyć mąkę z kisielem i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać do masy i wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylać do dużej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, na wierzchu ułożyć połówki śliwek rozcięciem do góry. Piec w temp.165-175*C przez ok.45-70 minut.
Stopień wypieczenia ciasta sprawdzić patyczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 21.09.2013 22:20
polecam dekoracyjny - jest łagodny i kremowy, więc świetnie się nadaje do tego ciasta :)
sylwia_mc 21.09.2013 21:31
Ciekawy przepis, nigdy nie używałam majonezu
eagle 21.09.2013 21:30
na majonezie robiłam suchą babkę:)
Konczi 21.09.2013 19:57
nigdy takiego nie robiłam, a niby to klasyka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak