Ciasto limonkowo-miętowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    100 g
  • mąka

    z zielonego groszku 70 g
  • masło lub margaryna

    125 g
  • cukier

    150 g
  • jajka

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • mleko

    3 łyżki
  • sok z limonki

  • limonka

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto limonkowo-miętowe foto
Tortownica 20 cm.
Miętę płuczemy, osuszamy , rozdrabniamy w robocie dolewając na początek sok z 1/2 limonki.
Krok 2 - Ciasto limonkowo-miętowe foto
Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym jajku, mąkę i mleko.
Na koniec dodajemy rozdrobnioną miętę, mieszamy i doprawiamy sokiem z limonki.
Krok 3 - Ciasto limonkowo-miętowe foto
Ciasto przekładamy do torownicy wysmarowanej margaryną.
Na wierzch układamy plasterki limonki.
Ciasto pieczemy w 180 C około 40 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat