Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
100 gramów -
mąka z zielonego groszku
70 gramów -
masło lub margaryna
125 gramów -
cukier
150 gramów -
jajko
2 sztuki -
proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki -
mleko
3 łyżki -
sok z limonki
-
limonka
1 sztuka -
mięta
3 gramy
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Tortownica 20 cm.
Miętę płuczemy, osuszamy i rozdrabniamy w robocie dolewając na początek sok z 1/2 limonki.

Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym jajku, mąkę i mleko. Na koniec dodajemy rozdrobnioną miętę, mieszamy i doprawiamy sokiem z limonki.

Ciasto przekładamy do torownicy wysmarowanej margaryną. Na wierzch układamy plasterki limonki. Ciasto pieczemy w 180 około 40 minut.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się