Ciasto limonkowo-miętowe

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    100 gramów
  • mąka z zielonego groszku

    70 gramów
  • masło lub margaryna

    125 gramów
  • cukier

    150 gramów
  • jajko

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • mleko

    3 łyżki
  • sok z limonki

  • limonka

    1 sztuka
  • mięta

    3 gramy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto limonkowo-miętowe foto

Tortownica 20 cm.
Miętę płuczemy, osuszamy i rozdrabniamy w robocie dolewając na początek sok z 1/2 limonki.

Krok 2 - Ciasto limonkowo-miętowe foto

Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym jajku, mąkę i mleko. Na koniec dodajemy rozdrobnioną miętę, mieszamy i doprawiamy sokiem z limonki.

Krok 3 - Ciasto limonkowo-miętowe foto

Ciasto przekładamy do torownicy wysmarowanej margaryną. Na wierzch układamy plasterki limonki. Ciasto pieczemy w 180 około 40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat