Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto limonkowo czekoladowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 3 sztuki
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
olej 3 łyżki
kakao 2 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa limonkowa

limonka 3 sztuki
cukier 200 gram
masło 190 gram
jajko 2 sztuki

masa czekoladowa

czekolada gorzka 100 gram
śmietana 30% 125 gram
masło 40 gram
cukier 50 gram

dodatkowo

herbatniki 12 sztuk
herbatniki 12 sztuk
dżem porzeczkowy 1 słoik

Porada

do ciasta wykorzystujemy po 12 herbatników jasnych i ciemnych

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto limonkowo czekoladowe

Kroki postępowania

1
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz olej. Do masy przesiewamy obydwie mąki, porszek i kakao. Mieszamy łyżką. Przelewamy do formy i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
Krok 1 - ciasto limonkowo czekoladowe foto
2
masa limonka: Ocieramy skórkę z umytych limonek. Wyciskamy sok.
100 ml soku z limonek, cukier,1oo g masła oraz skórkę mieszamy w rondlu i podgrzewamy. Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy roztrzepane w misce jajka. Ubijamy trzepaczką uważając aby jajka się nie ścięły i wstawiamy ponownie na ogień. Gotujemy , aż masa zgęstnieje. Krem odstawiamy do ostudzenia. Ostudzony kremu miksujemy z 90 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej.
Krok 2 - ciasto limonkowo czekoladowe foto
3
masa czekoladowa: W rolndlu podgrzewamy śmietanę z masłem i cukrem. Dodajemy posiekaną czekoladę cały czas mieszamy aż się rozpuści. Następnie rondel wstawiamy do miski z zimną woda i lodem, studzimy. Potem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny
Krok 3 - ciasto limonkowo czekoladowe foto
4
Z upieczonego i ostudzonego biszkoptu odcinamy wypukłą część, aby uzyskac płaski blat.Blat nasączamy ponczem, a otem wykładamy masę limonkową i wyrównujemy. Pokrywamy ją warstwą herbatników czekoladowych, a te smarujemy dżem porzeczkowy.
Krok 4 - ciasto limonkowo czekoladowe foto
5
Dżem przykrywamy warstwą jasnych herbatników. Na wierzch herbatników wykładamy masę czekoladowa zostawiając 2 łyżki masy (posmarujemy boki ciasta). Wierzch posypujemy pokruszonym biszkoptem,który odcieliśmy wcześniej aby uzyskać płaski blat. Boki ciasta smarujemy pozostałą masa czekoladową i obsypujemy okruszkami biszkoptowymi.
Krok 5 - ciasto limonkowo czekoladowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 04.07.2017 13:03
jakie pyszne ciasto
norweska20 04.07.2017 12:55
Chętnie bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak