Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto leśny mech

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 sztuka
cukier 220 gram
cukier waniliowy 2 łyżeczka
olej rzepakowy 220 mililitr
mąka pszenna 350 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
szpinak świeży lub mrożony 450 gram

Krem

śmietana 30% 500 mililitr
serek mascarpone 125 gram
cukier puder 3 łyżka
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
fix do śmietany 2 opakowania

Dodatkowo

granat 1/2 sztuka

Porada

Blaty można dodatkowo nasączyć ponczem przygotowanym z ciepłej wody lub herbaty z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Do dekoracji można użyć także innych owoców, świetnie sprawdzą się jagody, borówki lub maliny.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto leśny mech

Ciasto: Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć z wody. Można dodatkowo zmiksować go z odrobiną oleju. Jeśli używamy szpinaku świeżego, miksujemy go blenderem z kilkoma łyżkami oleju. Jajka zmiksować na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę z proszkiem przesiać. Do ubitych jajek dodawać naprzemiennie, olej oraz mąkę. Pod koniec ubijania dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i przelać ciasto. Piec w 180 stopniach (dolna grzałka) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Ciasto całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty (górny może być nieco cieńszy niż dwa pozostałe). Górny blat pokruszyć do miski.
Krem: Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem, pod koniec ubijania dodać mascarpone oraz ekstrakt.
Wykończenie: 1/2 kremu wyłożyć na pierwszy blat i rozsmarować, przykryć drugim blatem i pozostałą porcją kremu. Wierzch ciasta posypać pokruszonym trzecim blatem i pestkami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Dla urozmaicenia smaku ciasta blaty można posmarować dżemem np. malinowym.
Mąkę pszenną w cieście można zastąpić mąką krupczatką lub mąką pszenną i mąką ziemniaczaną w proporcjach: 300 g mąki pszennej i 50 g mąki ziemniaczanej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 15.07.2017 09:56
Dziękuję, było pyszne ;)
Ola1984 15.07.2017 09:56
Pysznie też smakuje :)
Ola1984 15.07.2017 09:55
Było bardzo pysznie :)
Ola1984 04.07.2017 09:14
Zgadza się :)
Ola1984 04.07.2017 09:14
Fajne i bardzo smaczne :)
Ola1984 04.07.2017 09:13
I tak też smakuje :)
Bożena Matuszczyk 02.07.2017 21:31
Pyszne ciacho , kusi smakiem iw wyglądem.;)
Bernadeta1 02.07.2017 17:27
pysznie się prezentuje
IKrakowianka 02.07.2017 14:54
bardzo smaczne :)
Janina 02.07.2017 14:23
Świetne ciasto;))
mysza75 02.07.2017 13:22
jakie fajne ciasto
Aleksandra/Olcia 02.07.2017 12:05
mniam,wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak