Ciasto leśny mech

Ciasto leśny mech

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    4 sztuka
  • cukier

    220 gram
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    220 mililitr
  • mąka pszenna

    350 gram
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • szpinak świeży lub mrożony

    450 gram

Krem

  • śmietana 30%

    500 mililitr
  • serek mascarpone

    125 gram
  • cukier puder

    3 łyżka
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • fix do śmietany

    2 opakowania

Dodatkowo

  • granat

    1/2 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ciasto: Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć z wody. Można dodatkowo zmiksować go z odrobiną oleju. Jeśli używamy szpinaku świeżego, miksujemy go blenderem z kilkoma łyżkami oleju. Jajka zmiksować na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę z proszkiem przesiać. Do ubitych jajek dodawać naprzemiennie, olej oraz mąkę. Pod koniec ubijania dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i przelać ciasto. Piec w 180 stopniach (dolna grzałka) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Ciasto całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty (górny może być nieco cieńszy niż dwa pozostałe). Górny blat pokruszyć do miski.
Krem: Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem, pod koniec ubijania dodać mascarpone oraz ekstrakt.
Wykończenie: 1/2 kremu wyłożyć na pierwszy blat i rozsmarować, przykryć drugim blatem i pozostałą porcją kremu. Wierzch ciasta posypać pokruszonym trzecim blatem i pestkami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Dla urozmaicenia smaku ciasta blaty można posmarować dżemem np. malinowym.
Mąkę pszenną w cieście można zastąpić mąką krupczatką lub mąką pszenną i mąką ziemniaczaną w proporcjach: 300 g mąki pszennej i 50 g mąki ziemniaczanej.
Ola1984
Blaty można dodatkowo nasączyć ponczem przygotowanym z ciepłej wody lub herbaty z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Do dekoracji można użyć także innych owoców, świetnie sprawdzą się jagody, borówki lub maliny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

15.07.2017 09:56
Dziękuję, było pyszne ;)

Ola1984

15.07.2017 09:56
Pysznie też smakuje :)

Ola1984

15.07.2017 09:55
Było bardzo pysznie :)

Ola1984

04.07.2017 09:14
Zgadza się :)

Ola1984

04.07.2017 09:14
Fajne i bardzo smaczne :)

Ola1984

04.07.2017 09:13
I tak też smakuje :)

Bożena Matuszczyk

02.07.2017 21:31
Pyszne ciacho , kusi smakiem iw wyglądem.;)

Bernadeta1

02.07.2017 17:27
pysznie się prezentuje

IKrakowianka

02.07.2017 14:54
bardzo smaczne :)

Janina

02.07.2017 14:23
Świetne ciasto;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat