Ciasto Leśny mech

Ciasto Leśny mech

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    6 szt
  • mąka pszenna

    1,5 szkl
  • mąka krupczatka

    1,5 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • cukier waniliowy

    16 g
  • olej

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    3 łyzeczki
  • soda oczyszczona

    szczypta
  • szpinak mrożony

    450 g( rozdrobniony)

Masa śmietanowa

  • śmietana 30%

    0,5 l
  • serek mascarpone

    250 g
  • cukier puder

    2 łyzki
  • jagody

    3/4 szkl
  • granat

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto Leśny mech
Szpinak rozmrażamy na sicie z nadmiaru wody i mieszamy z 1/2 szklanki oleju.
Krok 2 - Ciasto Leśny mech
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do białek dodajemy żółtka i małym strumieniem pozostały olej i miksujemy aż do błyszczącej konsystencji.
Krok 3 - Ciasto Leśny mech
Wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie do ciasta dodajemy szpinak i mieszamy wszystko łyżką.
Krok 4 - Ciasto Leśny mech
Ciasto wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przecinamy na dwie części( pierwsza warstwa powinna być cienka bo zrobimy z niej posypkę.
Krok 5 - Ciasto Leśny mech
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno , dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Na jeden blat ciasta rozsmarowujemy cienką warstwę masy śmietanowej wykładamy 1/2 szklanki jagód i resztę masy.Pozostałe ciasto rozkruszamy w dłoniach i rozsypujemy na masie śmietanowej. Dekorujemy jagodami i pestkami granatu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anka1988

24.06.2017 11:05
jadłam i polecam, pyszne ciasto

Krystyna32

24.06.2017 10:44
apetyczne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat