Ciasto leśny mech

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Smaczne i kolorowe ciasto ze szpinakiem.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • szpinak mrożony

    45 dag
  • jajko

    3 sztuki
  • olej

    1 szklanka
  • mąka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • cukier

    0.5 szklanki

Krem do przełożenia ciasta

  • serek mascarpone

    25 dag
  • śmietanka kremowa

    200 mililitrów
  • cukier puder

    1 łyżka

Dekoracja

  • granat

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Szpinak przełożyć na sitko i bardzo dokładnie osączyć. Jajka utrzeć z cukrem na puch, wlać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać szpinak i dokładnie wymieszać ciasto. Przełożyć do tortownicy i piec ok.40 minut w tem, 180 st.C. Po upieczeniu i ostudzeniu, bardzo ostrym nożem przeciąć ciasto na 2 blaty ścinając wierzch, który posłuży na kruszonkę.
Krem do ciasta.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, a następnie wymieszać z serkiem mascarpone. Masę podzielić na 2 części, posmarować ciasto, a na wierzch kremu pokruszyć skrojoną część. Ciasto udekorować pesteczkami granatu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat