Ciasto Latte Macchiato

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt czekoladowy

  • jajko

    6
  • cukier

    230 g
  • mąka tortowa

    127 g
  • kakao

    2 łyżki
  • olej

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta

Krem

  • serek kremowy

    250 g
  • śmietana kremówka

    500 ml
  • cukier puder

    3-4 łyżki

Poncz

  • kawa rozpuszczalna

    350 ml espresso
  • likier kawowy

    100 ml baileys

Dodatkowo

  • biszkopty okrągłe

    300 g
  • kakao do posypania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Biszkopt czekoladowy

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy ze sobą i przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na średnich obrotach do momentu, aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Dodajemy kolejno żółtka i mieszamy chwilę do połączenia się składników. Na koniec dodajemy mąkę, olej i bardzo delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników.
Formę o wymiarach 40 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C. Pieczemy około 35 minut. Biszkopt po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy go na dwa równe blaty.

Krem

Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy serek i miksujemy do momentu, aż masa będzie gęsta. Pod koniec miksowania dodajemy cukier.

Poncz

W dużym kubku zaparzamy kawę odstawiamy do wystudzenia. Kiedy kawa przestygnie dodajemy likier i mieszamy.
Pierwszy blat czekoladowy obficie nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty namoczone w ponczu i delikatnie dociskamy je. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go ponczem i wykładamy resztę kremu. Układamy biszkopty nasączone ponczem i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy ciemnym kakao.

Jagódka17
- ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień - jeśli wolicie łagodniejszy smak kawy, użyjcie słabszego naparu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jolcia_90 25.10.2017 16:33
pyszności, coś dla mnie :)
jejkuchnia 24.10.2017 16:02
Mniam, uwielbiam takie ciasta!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat