Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt czekoladowy
-
jajko
6 -
cukier
230 g -
mąka tortowa
127 g -
kakao
2 łyżki -
olej
2 łyżki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
sól
szczypta
Krem
-
serek kremowy
250 g -
śmietana kremówka
500 ml -
cukier puder
3-4 łyżki
Poncz
-
kawa rozpuszczalna
350 ml espresso -
likier kawowy
100 ml baileys
Dodatkowo
-
biszkopty okrągłe
300 g -
kakao do posypania
Sposób przygotowania
Biszkopt czekoladowy
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy ze sobą i przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na średnich obrotach do momentu, aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Dodajemy kolejno żółtka i mieszamy chwilę do połączenia się składników. Na koniec dodajemy mąkę, olej i bardzo delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników.
Formę o wymiarach 40 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C. Pieczemy około 35 minut. Biszkopt po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy go na dwa równe blaty.
Krem
Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy serek i miksujemy do momentu, aż masa będzie gęsta. Pod koniec miksowania dodajemy cukier.
Poncz
W dużym kubku zaparzamy kawę odstawiamy do wystudzenia. Kiedy kawa przestygnie dodajemy likier i mieszamy.
Pierwszy blat czekoladowy obficie nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty namoczone w ponczu i delikatnie dociskamy je. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go ponczem i wykładamy resztę kremu. Układamy biszkopty nasączone ponczem i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy ciemnym kakao.
- ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień - jeśli wolicie łagodniejszy smak kawy, użyjcie słabszego naparu![]()
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się