Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Lambada

ami
4.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasta Lambada - biszkopt przekładany kremem pomarańczowym z galaretką i bitą śmietaną. Efektowne i lekkie ciacho, idealne na imprezę.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 2 sztuki
mąka tortowa 65 gramów
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
cukier 1/3 szklanki

Do nasączenia:

ajerkoniak 100-150 mililitrów
przegotowana woda 2-3 łyżki

Krem pomarańczowy:

żółtko jajek 4 sztuki
mąka pszenna 2 czubate łyżki
mąka ziemniaczana 1 i 1/4 łyżki
sok pomarańczowy 100% 400 mililitrów
masło w temperaturze pokojowej 250 gramów
cukier 1/2 szklanki

Galaretka:

galaretka pomarańczowa 2 opakowania
woda 900 mililitrów

Bita śmietana:

śmietana kremówka 500 mililitrów
cukier puder 2 łyżki
śmietan fix 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Lambada

Piekarnik nagrzać do 180°C. Blachę o wymiarach 24x28cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżeczka po łyżeczce, dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Miksujemy do uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać bezpośrednio do masy w dwóch częściach i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do blaszki, wyrównać i upuścić kilka razy na blat z wysokości mniej więcej 15cm. W ten sposób pozbędziemy się dużych pęcherzyków powietrza z ciasta i po upieczeniu nie będzie dziur w biszkopcie. Piec przez 20-25 minut. Pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Całkowicie wystudzić.

Krem:

Aby przygotować krem należy większość soku przelać do garnuszka i podgrzewać do zagotowania (pozostawić ok. 1/4 szklanki). Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać pozostały sok i obie mąki. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę żółtkową przelać do gotującego się soku intensywnie mieszając. Zmniejszyć płomień i cały czas mieszając ugotować budyń. Bezpośrednio na powierzchni gorącego budyniu ułożyć folię spożywczą i odstawić całość do całkowitego wystudzenia.

Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń pomarańczowy i miksować do uzyskania puszystego kremu.

Biszkopt przełożyć z powrotem do foremki wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Nasączenie:

Ajerkoniak rozcieńczyć przegotowaną i wystudzoną wodą i mocno nasączyć nim biszkopt. Następnie równomiernie rozsmarować na nim krem pomarańczowy i wstawić do lodówki.

Galaretki: 

Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, używając 900 ml wody. Wystudzić i lekko już tężejącą przelać na krem. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Jeśli brzegi ciasta nie przylegają do foremki, należy je ograniczyć przy pomocy folii. Wtedy galaretka nie wycieknie.

Bita śmietana:

Schłodzoną śmietankę krótko ubić, następnie dodać do niej usztywniacze do śmietany wymieszane z cukrem pudrem i ubijać do uzyskania sztywnej masy. Bitą śmietanę rozsmarować na galaretce. Do momentu podania ciasto należy przechowywać w lodówce. Najlepiej w osobnym pojemniku, lub szczelnie przykryte folią, ponieważ śmietana szybko chłonie zapachy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 05.04.2015 16:15
pyszniutkie ciacho
ami 04.04.2015 21:25
Dziękuję :)
ami 04.04.2015 21:24
Ależ proszę bardzo :)
monikaT83 04.04.2015 09:34
cudeńko:) mogę kawałeczek do kawki?:)
Aleksandra/Olcia 03.04.2015 15:11
jak z cukierni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak