Ciasto łaciaty murzynek z czekoladowym ganache

Ifa

Ciasto łaciaty murzynek z czekoladowym ganache

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • masło

    150 g
  • woda

    5 łyżek
  • jajko

    3
  • kakao

    3 łyżki
  • mąka orkiszowa

    1 szklanka (mąka jasna)
  • cukier

    150 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Masa serowa

  • ser twarogowy

    600 g
  • jajko

    2
  • mąka orkiszowa

    2 łyżki (mąka jasna)
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier

    170 g

Ganache czekoladowy

  • śmietana kremówka

    150 ml
  • czekolada mleczna

    100 g
  • czekolada gorzka

    100 g

Dodatkowo

  • orzeszki ziemne

    30 g
  • śliwki suszone

    30 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto łaciaty murzynek z czekoladowym ganache foto
W rondelku rozpuść masło, dodaj wodę, kakao i cukier. Zagotuj. Zostaw do przestygnięcia.
Krok 2 - Ciasto łaciaty murzynek z czekoladowym ganache foto
Jajka rozdziel. Żółtka dodaj do masy kakaowej, ubij razem. Białka ubij na sztywno.
Krok 3 - Ciasto łaciaty murzynek z czekoladowym ganache foto
Do masy kakaowej dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj też pianę z białek.
Krok 4 - Ciasto łaciaty murzynek z czekoladowym ganache foto
Formę o wym. 37x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto.
Krok 5 - Ciasto łaciaty murzynek z czekoladowym ganache foto
Ser przełóż do misy miksera, dodaj jajka i cukier i utrzyj, dodawaj mąki, wymieszaj dobrze.
Krok 6 - Ciasto łaciaty murzynek z czekoladowym ganache foto
Na ciemne ciasto kładź łyżką kleksy z sera (będą się zlewać w całość, ale to nie szkodzi).
Krok 7 - Ciasto łaciaty murzynek z czekoladowym ganache foto
Piekarnik nagrzej do 170 st. C, ciasto piecz 50 minut. Po upieczeniu nie wyciągaj go, uchyl drzwiczki piekarnika i poczekaj aż ciasto całkowicie ostygnie.
Krok 8 - Ciasto łaciaty murzynek z czekoladowym ganache foto
Śmietankę wlej do rondelka i zagotuj, zestaw z ognia, czekolady połam i wrzuć do gorącej śmietany, zostaw by się całkowicie rozpuściły. Śliwki przekrój na 2-3 części, orzeszki przesiekaj grubo.
Krok 9 - Ciasto łaciaty murzynek z czekoladowym ganache foto
Na ostudzone ciasto wylej schłodzony i gęstniejący ganache. Część ciasta posyp śliwką a część orzeszkami. Wstaw do lodówki na 3 godziny, by ganache całkowicie zastygł.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
VioletoweKucharzenie 15.10.2015 10:45
poproszę do kawy:-)
tomek18 14.10.2015 21:31
zjadłoby sie takie:)
Katarzyna47 14.10.2015 21:30
Wygląda ładnie.
Kuchenka 14.10.2015 18:57
cudne, aż chce się zjeść kawałek
Justi2401 14.10.2015 17:31
Uwielbiam takie ciasta! :)
ania2610 14.10.2015 15:39
wygląda pysznie!
GOSIA18 14.10.2015 14:38
Zachęca do zjedzenia
Hrabina w kuchni 14.10.2015 12:31
Przepysznie wygląda :)
wyattearp 14.10.2015 12:30
o poproszę właśnie piję kawę
Renata9 14.10.2015 12:25
Rewelacyjne ciacho :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat