Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kukurydziane z gruszkami - z patelni

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 3 duże
masło 2 łyżki
toffi lub irysy 100 g
jajko 4 szt.
jogurt naturalny 5-7 łyżek
cukier 2 łyżki
sól duża szczypta
esencja waniliowa 1 łyżeczka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka kukurydziana 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kukurydziane z gruszkami - z patelni

Kroki postępowania

1
Gruszki obrać, pokroić w cząstki i wyciąć gniazda nasienne.
Na patelni stopić masło, ułożyć owoce, a między nie włożyć irysy lub toffi.
Nakryć patelnię i ogrzewać na minimalnym płomieniu, aż gruszki puszczą sok, a cukierki zmiękną.
Krok 1 - Ciasto kukurydziane z gruszkami - z patelni foto
2
Odkryć patelnię, osytożnie przemieszać.
Pozostawić do częściowego odparowania.
Krok 2 - Ciasto kukurydziane z gruszkami - z patelni foto
3
Jajka ubić z cukrem, wanilią, solą i sodą na puszystą masę.
Dodać jogurt i obie mąki - zmiksować, po czym chwilę ubijać.
Krok 3 - Ciasto kukurydziane z gruszkami - z patelni foto
4
Przygotowanym ciastem zalać gruszki, natychmiast nakryć pokrywką, a pod patelnię podłożyć płytkę ochronną.
Krok 4 - Ciasto kukurydziane z gruszkami - z patelni foto
5
Ogrzewać na minimalnym płomieniu około 20 minut i zdjąć pokrywkę.
Nakryć talerzem i ostrożnie odwrócić.
Krok 5 - Ciasto kukurydziane z gruszkami - z patelni foto
6
Pokroić w trójkąty i podawać na ciepło.
Krok 6 - Ciasto kukurydziane z gruszkami - z patelni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 18.10.2012 15:19
To jest jak omlet, ale bardziej zwarty :)
Beatris 18.10.2012 13:32
Nie jadłam jeszcze z ciasta z patelni, ale chętnie bym spróbowała.
Miki 18.10.2012 11:56
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak