Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kubuś

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 4
cukier 3/4 szklanki
sól 1 szczypt

masa budyniowa

cukier 5 łyżek
budyń śmietankowy 3 opakowania
sok brzoskwiniowy 900 ml

masa śmietanowa

śmietana kremówka 400 ml
cukier puder 2 łyżki
wrzątek 1 szklanka
galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie

dodatkowo

galaretka brzoskwiniowa 2 opakowania
delicje 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kubuś

ciasto
Białka wraz z solą ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Do masy powoli dodawaj obie mąki oraz proszek do pieczenia.
Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180 C. przez ok. 30 minut. Ostudź.
masa budyniowa
W szklance soku wymieszaj budyń. Pozostały sok przelej do garnka i wraz z cukrem zagotuj. Ugotuj budyń i odstaw aby przestygł.
masa śmietanowa
Galaretkę rozpuść w wodzie i odstaw aby lekko stężała. Następnie kremówkę ubij i pod koniec dodaj cukier puder. Wymieszaj z tężejącą galaretką.
Pozostałe galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Na wystudzony biszkopt wyłóż masę budyniową. Odstaw do lodówki aby masa zastygła. Na masę budyniową wyłóż masę śmietanową,a na nią delicje. Ponownie włóż do lodówki. Gdy masa zastygnie wyłóż na ciasto tężejące galaretki. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 06.07.2017 17:21
Bardzo lubię to ciasto :)
Ola1984 06.07.2017 15:52
Fajne ciacho i bardzo smaczne :)
bietka 06.07.2017 11:38
polecam to ciasto, bo robię i jest pyszne : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak