Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Kubuś
Biszkopt:
Ubijamy białka z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, na koniec dajemy mąkę pszenną, ziemniaczana i proszek. Lekko mieszamy i wykładamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.
Dwie galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do stężenia.
Masa kubusiowa:
Odlewamy szklankę soku kubuś i mieszamy w nim budynie waniliowe. Pozostały sok zagotowujemy z cukrem i wlewamy powoli powstały budyń.
Masa śmietanowa:
Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i wlewamy powoli tężejącą galaretkę.
Przekładanie:
Na biszkopt wykładamy ciepłą masę kubusiową i odstawiamy w zimne miejsce, następnie dajemy masę śmietanową, układamy delicje i zalewamy tężejącymi galaretkami.