Przepis i sposób przygotowania na: ciasto Kubuś
Kroki postępowania
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Dodać cukier, żółtka , na koniec mąka, proszek do pieczenia oraz wodę.
Wszystko razem zmiksować. Następnie wlać do wyłożonej papierem dopieczenia brytfanny. piec ok. 25 minut.
Do odlanej części soku, wsypać budynie i dobrze wymieszać.
Do gotującego się soku, wlać budyń , gdy się zagotuje ciepły wlać na biszkopt.
galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2szklanki wody, można dołożyć jeszcze łyżkę żelatyny.
śmietanę ubić na sztywno, dodać zimną galaretkę i wymieszać , ułożyć piankę na budyniu.
Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wody, tężejącą wylać na piankę. Pozostawić do wystygnięcia. Truskawki wykorzystać do dekoracji.