Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto Kubuś

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 5 szt.
mąka 200 gram
cukier 200 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 1 łyżka

masa 1

sok Kubuś 1 litr
budyń śmietankowy 3 szt.
cukier 2 szt.
margaryna 125 gram

masa 2

śmietana 30% 1/2 litra
galaretka cytrynowa 1 szt.
galaretka truskawkowa 1 szt.
truskawki świeże

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto Kubuś

Kroki postępowania

1
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Dodać cukier, żółtka , na koniec mąka, proszek do pieczenia oraz wodę.
Wszystko razem zmiksować. Następnie wlać do wyłożonej papierem dopieczenia brytfanny. piec ok. 25 minut.
Krok 1 - ciasto Kubuś  foto
2
Odlać szklankę soku, pozostały sok zagotować z cukrem i margaryną.
Do odlanej części soku, wsypać budynie i dobrze wymieszać.
Do gotującego się soku, wlać budyń , gdy się zagotuje ciepły wlać na biszkopt.
Krok 2 - ciasto Kubuś  foto
3
Gdy budyń na biszkopcie wystygnie.
galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2szklanki wody, można dołożyć jeszcze łyżkę żelatyny.
śmietanę ubić na sztywno, dodać zimną galaretkę i wymieszać , ułożyć piankę na budyniu.
Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wody, tężejącą wylać na piankę. Pozostawić do wystygnięcia. Truskawki wykorzystać do dekoracji.
Krok 3 - ciasto Kubuś  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 21.06.2016 22:16
apetycznie wygląda
Wacław 05.05.2014 11:11
bardzo apetyczne ciacho :-)
agnieszka214 29.04.2014 18:14
takie ciasto to ja lubie
Grazyna0211 29.04.2014 15:18
pyszne ciasto
Róża1 29.04.2014 11:58
wspaniałe ciasto !!!!!!! zabieram przepis do swojej księgi:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak