Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto, które zawsze wychodzi
- owoce myjemy i pozbawiamy pestek; jeżeli używamy śliwek kroimy na pół ew na ćwiarteczki i zasypujemy cukrem (okolo 3-4 łyżek), odstawiamy
- z białek ubijamy sztywną pianę
- dodajemy cukier
- miksując dalej, dodajemy żółtka - powinna powstać jednolita masa
- następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz zapach i powoli wlewamy rozpuszczony tłuszcz; miksujemy do powstania jednolitej masy, bez grudek
- duża blachę (36x25, ewentualnie mniejsza lub okrągla, wtedy ciasto bardziej urośnie) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą
- piecyk średnio nagrzewamy (ok. 10 minut), temp. 190st.
- wlewamy gotową masę ciasta do blachy, na wierzch ukladamy owoce
- wstawiamy do piekarnika na okolo 50 minut, po 45 można sprawdzić patyczkiem, powinno być już idealne.
- po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem