Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto krucho-drożdżowe z owocami i migdałową kruszonką

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasto z owocami jest jednym z bardziej ulubionych przez moich domowników. Upiekłam ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami i gruszkami, było pyszne.

Składniki:

Na ciasto:

mąka pszenna 2.5 szklanki
masło 15 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 10 dag
drożdże świeże 1.5 dag
żółtko jajek 3 sztuki
śmietana gęsta 2 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki

Na kruszonkę:

mąka pszenna 20 dag
masło 15 dag
cukier 10 dag
żółtko jajek 1 sztuka
aromat migdałowy 0.5 łyżeczki

Pozostałe składniki:

jabłka 1 kg
gruszki 1 kg
Cynamon mielony Prymat 2 łyżki
cukier 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

Porada

Do jabłek dodałam przyprawę do szarlotki z kardamonem, ale z powodzeniem można dodać mielony cynamon jak podałam w składnikach.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto krucho-drożdżowe z owocami i migdałową kruszonką

Sposób przygotowania:

1
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić, wsypać do garnka, wlać 2 łyżki wody, przykryć i rozgotować.

Następnie mieszając gotować bez przykrycia do odparowania płynu.

Wymieszać z cukrem i przyprawą do szarlotki, ostudzić.
Krok 1 - Ciasto krucho-drożdżowe z owocami i migdałową kruszonką foto
2
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać starte na tarce zimne masło.
Krok 2 - Ciasto krucho-drożdżowe z owocami i migdałową kruszonką foto
3
Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżeczką cukru. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć do białości, dodać rozpuszczone drożdże i śmietanę.
Krok 3 - Ciasto krucho-drożdżowe z owocami i migdałową kruszonką foto
4
Połączyć z mąką, posiekać, zagnieść ciasto, rozwałkować, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x32 cm. przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie nakłuć widelcem, posypać bułką tartą. Na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka, ułożyć obrane i pokrojone gruszki.
Krok 4 - Ciasto krucho-drożdżowe z owocami i migdałową kruszonką foto
5
Do miski wsypać mąkę i cukier, dodać żółtko i aromat. Palcami rozcierać do czasu aż powstaną grudki ciasta.

Tak przygotowaną kruszonką posypać ciasto i włożyć do piekarnika.

Piec 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni
Krok 5 - Ciasto krucho-drożdżowe z owocami i migdałową kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak