Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z wiśniami i kokosową pianką
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodawać do ucieranej masy cały czas miksując. Na końcu dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Ciasto zagnieść w kulę i zawinięte w folię spożywczą włożyć do lodówki na pół godziny.
Połową ciasta wylepić dno formy o wymiarach 21x32 cm i wyłożonej papierem do pieczenia.
Opłukane wiśnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i ułożyć równą warstwą na cieście. Na owocach rozłożyć drugą część ciasta.
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać sok z cytryny i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Wiórki kokosowe i przesianą przez gęste sitko mąkę ziemniaczaną wymieszać z pianą na najwolniejszych obrotach miksera. Ubitą pianę ułożyć na cieście.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C i piec ciasto 40 minut. Gdyby ciasto zbyt mocno rumieniło się od góry można je przykryć arkuszem folii aluminiowej.