Ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Smaczne ciasto kruche truskawkowo-rabarbarowe. Przez tą suszę pewnie truskawki u nas się skończą, ale ciasto zdążyłam zrobić.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • truskawki

    70 dag
  • rabarbar

    3 sztuki
  • mąka

    4 szklanki
  • masło

    25 dag
  • żółtka

    5 sztuk
  • cukier

    0.5 szklanki
  • śmietana kwaśna

    2 łyżki
  • białka

    5 sztuk
  • cukier

    3 łyżki
  • budyń czekoladowy

    1 opakowanie
  • czekolada w proszku

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rabarbar oczyszczamy i kroimy na kawałki. Truskawki oczyszczamy i płuczemy, odsączamy albo osuszamy papierowym ręcznikiem.

Z podanych składników (mąka, masło, żółtka, śmietana kwaśna, cukier) zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Większą wykładamy na spód przygotowanej dużej blaszki. Oprószamy mąką albo kakao i wykładamy przygotowane truskawki i rabarbar. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy budyń i czekoladę. Pianę wykładamy na owoce i zasypujemy skubaną palcami kruszonką z pozostałego ciasta. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat