Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Smaczne ciasto kruche truskawkowo-rabarbarowe. Przez tą suszę pewnie truskawki u nas się skończą, ale ciasto zdążyłam zrobić.

Składniki:

Składniki:

truskawki 70 dag
rabarbar 3 sztuki
mąka 4 szklanki
masło 25 dag
żółtko jajek 5 sztuk
cukier 0.5 szklanki
śmietana kwaśna 2 łyżki
białko 5 sztuk
cukier 3 łyżki
budyń czekoladowy 1 opakowanie
czekolada w proszku 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem

Rabarbar oczyszczamy i kroimy na kawałki. Truskawki oczyszczamy i płuczemy, odsączamy albo osuszamy papierowym ręcznikiem.

Z podanych składników (mąka, masło, żółtka, śmietana kwaśna, cukier) zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Większą wykładamy na spód przygotowanej dużej blaszki. Oprószamy mąką albo kakao i wykładamy przygotowane truskawki i rabarbar. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy budyń i czekoladę. Pianę wykładamy na owoce i zasypujemy skubaną palcami kruszonką z pozostałego ciasta. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak