Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z truskawkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szk
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1,5 szklanki
truskawki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z truskawkami

Kroki postępowania

1
Mąkę, żółtka, margarynę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Krok 1 - Ciasto kruche z truskawkami foto
2
Z wyrobionego ciasta 1/3 odcinamy i wkładamy do zamrażalnika.
Pozostałe białka z jaj dokładnie miksujemy i ubijamy i dodajemy 1 szklankę cukru. Piana musi być sztywna, więc trochę to potrwa.
Krok 2 - Ciasto kruche z truskawkami foto
3
Pozostałą część ciasta wałkujemy dokładnie
i wykładamy na blachę. Nakłuwamy ciasto widelcem.
Na ciasto wykładamy truskawki. Ubitą wcześniej piankę wylewamy na truskawki i rozprowadzamy równomiernie po całości.
Krok 3 - Ciasto kruche z truskawkami foto
4
1/3 ciasta, którą wcześniej włożyliśmy do zamrażalki wyciągamy i za pomocą tarki z dużymi oczkami robimy kruszonkę.
Krok 4 - Ciasto kruche z truskawkami foto
5
iekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i wkładamy ciasto na jakieś 40-45 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i staramy się zlać wypuszczony sok z truskawek.
Następnie wkładamy jeszcze ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Po wyjęciu ciasto powinno trochę postać, aby wystygło i sok trochę wyparował.
Krok 5 - Ciasto kruche z truskawkami foto
6
Po wyjęciu ciasto powinno trochę postać, aby wystygło i sok trochę wyparował.
Krok 6 - Ciasto kruche z truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak