Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z rabarbarem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
margaryna 1/2 kostki
cukier 12 łyżek
jajko 3 sztuki
śmietana 18 proc 1 łyżka
rabarbar 6 łogyd

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z 3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, 4 łyżki cukru, śmietanę i 3 żółtka. Całość zagniatamy. Z ciasta formujemy kulkę, którą wkładamy do lodówki na 30 minut. Odrywamy małą część ciasta i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowaną kruszonkę ostawiamy. Większą cześć rozwałkowujemy i przekładamy do formy do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni C.
Krok 1 - Ciasto kruche z rabarbarem foto
2
Następnie studzimy ciasto. Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z 5 łyżkami cukru. Wrzucamy na suchą patelnie i podgrzewamy aż puści soki. Następnie odcedzamy z nadmiaru soku
Krok 2 - Ciasto kruche z rabarbarem foto
3
Na ostudzone ciasto nakładamy rabarbar, ubitą pianę z białek i kruszonkę Pieczemy całość około 40 minut w temp. 180 stopni C. Smacznego
Krok 3 - Ciasto kruche z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 28.06.2013 16:13
ciaasto z owocami mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak