Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z powidłami i serem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO

mąka pszenna 500 g
jajko 2 średnie
masło lub margaryna 150 g
cukier puder 150 g
cukier waniliowy 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

~ MASA serowa

twaróg zmielony 1 kg
jajko 6 szt.
masło 200 g
budyń waniliowy 1 op.
cukier puder 2/3 szkl.

~ DODATKI

powidła śliwkowe
cukier puder

Porada

Masę serową można wzbogacić rodzynkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z powidłami i serem

~ Zagnieść składniki ciasta kruchego, podzielić na dwie nierówne części i każdą owinąć folią. Schłodzić.
Większy kawałek rozwałkować i wyłożyć do sporej formy - podpiec przez 20-25 minut w 170*C. Odstawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie posmarować powidłami.

~ Zmiksować zmielony twaróg z żółtkami cukrem pudrem, sypkim budyniem, stopionym masłem - osobno ubić na sztywno białka i ostrożnie połączyć z masą serową.
Wylać na powidła i rozprowadzić równą warstwą.

~ Mniejszy kawałek schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce wprost na masę serową.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165-170*C na ok. 45-60 minut.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 29.06.2016 07:26
Wygląda smacznie
KORAL 24.01.2016 11:15
Aż ślinka cieknie.:)
olkaaa 24.01.2016 11:10
bardzo lubię
bertpvd 24.01.2016 10:41
pyszne ciacho !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak